Veliki propust u organizaciji utakmice

Izvor: Beta, 15.Okt.2014, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki propust u organizaciji utakmice

BEOGRAD, 15. oktobra 2014. (Beta) - Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je u sredu da je incident na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u Beogradu, posledica velikog propusta u organizaciji utakmice koja je važila za dogadjaj visokog bezbednosnog rizika.

Dragišić je u izjavi agenciji Beta ocenio da je pojava letelice na daljinsko upravljanje, nad stadionom u Humskoj, za koju je bila zakačena zastava takozvane Velike Albanije, ozbiljan propust.

"Neshvatljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je kako su takva letelica i uredjaj kojim se upravlja letelicom uneti. Mora se ustanoviti odakle je ona stigla, da li je neko izvan stadiona njome upravljao, koliki je njen domet", naveo je Dragišić.

On je kazao da je takve letelice video i na Zvezdinom stadionu, na manjim utakmicama.

"Ali, juče je na utakmici bio predsednik Republike (Tomislav Nikolić). Neko je u tu letelicu mogao da stavi eksploziv, da izvrši atentat na predsednika, da ubije ljude koji su bili u svečanoj loži..", istakao je Dragišić i izrazio nadu da policija ustanovila činjenice u vezi sa unošenjem letelice na stadion.

Incident je, kako je ocenio, bio "sračunata provokacija usmerena na to da se prekine utakmica i izazove skandal".

"Nadam se i da će UEFA debelo kazniti Fudbalski savez Albanije zbog ove političke i nacionalističke provokacije kakva je izričito zabranjena pravilima UEFA. Ovo je bila politička provokacija na sportskoj priredbi", kazao je Dragišić.

On je dodao i da očekuje da će Fudbalski savez Srbije biti oštro kažnjen zbog propusta u organizaciji utakmice.

Politički analitičar Predrag Simić izjavio je da je incident faul za čitav Balkan i da nagoveštava mogućnost da albanski premijer Edi Rama otkaže posetu Srbiji, planiranu za 22. oktobar.

Simić je agenciji Beta rekao da je oktobar mogao da bude dobar mesec za Srbiju, Albaniju, Balkan i Evropu, i da je sinoćna utakmica bila odlična prilika da se smire tenzije izmedju Srba i Albanaca, da se pripremi poseta Edija Rame i da odnosi dve zemlje udju u mirnije vode.

"Ta prilika je propuštena", rekao je Simić i dodao da provokacija nije bila slučajna već namerna i dugo planirana u koju je, prema izveštajima, umešan brat albanskog premijera.

"Čini mi se da to nagoveštava i mogućnost da poseta albanskog premijera bude i otkazana", rekao je Simić i dodao da ne veruje da će to uraditi srpska strana.

Po njegovim mišljenju, čak i da poseta bude, ona neće posle incidenta imati one efekte zbog kojih je trebalo da se dogodi.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.