Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki jubilej i velika sramota države Srbije danas

Veliki jubilej - stogodišnjica proboja Solunskog fronta, posle koga je usledilo oslobađanje Srbije i poraz centralnih sila u Prvom svetskom ratu, u Srbiji je prošao bez državnih manifestacija. Dok deo javnosti žestoko kritikuje takav odnos vlasti, ministar spoljnih poslova najavljuje da će biti obeležena - 30. septembra u Solunu.

Izvor: N1

Nazdravili su novoj funkciji Dragana Markovića Palme, počasnog konzula Grčke u Srbiji, a ne stogodišnjici velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uspeha srpske vojske. Mada se novopečeni konzul jubileja setio, iako sa dva dana zakašnjenja.

"Danas je sto godina od Solunskog proboja i ako zaboravimo čiji smo, šta smo i odakle smo - mi nećemo imati dobru budućnost", ocenio je Marković.

Izgleda da je državni vrh Srbije, ipak, zaboravio na veliki datum iz prošlosti.

Jedan veličanstven momenat koji smo mi ne samo prespavali. Mi ne pokazujemo više nedovoljnu svest, nedovoljno znanje, manjkavost... Ovo je, čini mi se, stanje potpune besvesti

Setili su se Francuzi Franša Deperea, britanski ambasador zaputio se iz Beograda do Grčke da sa predstavnicima grčke, francuske i srpske vojske položi vence na Britansko vojničko groblje.

Setile su se slavnih predaka lokalne vlasti u nekoliko gradova. Na spomeniku "Neznanom junaku" jubilej je obeležio pomoćnih gradonačelnika Beograda. I tu se spisak završava.

Od predsednika, premijerke i ministara ni traga, ni glasa.

Na pitanje N1 kako su obeležili stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, ministar spoljnih polsova Srbije kaže - "pa to se ne može obeležavati u Srbiji".

Može i mora, navodi istoričar Dejan Ristić. Nedopustivo mu je ćutanje i države i institucija, i građana.

"Za mene je kao građanina nezamislivo i neobjašnivo da je Srbija ostala nema na tako važnu stogodišnicu... Pojedinci  su nešto činili. Mi smo konkretno otišli do te kule u Pionirskom parku i stavili dve crvene ruže u spomen na našeg pradedu", navodi Ristić.

Kula u Pionirskom parku, originalna je osmatračnica sa Kajmakčalana. Pored nje se zaustavljaju ugalvnom turisti, ili Srbi iz inostranstva. Svi saglasni da su solunski borci, čijim je probojem počeo kraj Prvog svetskog rata, zaslužili više.

A šta su nam rekli građani?

"To bi trebalo da se obeležava, to je sastavni deo istorije. Svi treba da znamo o tome. Eto, vidite ja nisam znao da je sto godina od proboja Solunskog fronta", kaže jedan građanin.

"Čuo sam za to ali ne znam ništa o tome", navodi drugi. Na pitanje N1 da li je video neku manifestaciju tim povodom i misli li da je to trebalo bolje obeležiti, kaže - verovatno.

Sigurno, dodaje treći.

N1: Kako - država da se uključi, građani?

Pre svega država, smatraju da mlada sugrađanina.

Država najavljuje da će obeležavanja ipak biti, u Solunu. "Ja ću iči, ne znam koji je to datum", kaže Dačić.

"Kad te ja povedem. On samo tada ide u Grčku kad ga ja vodim", dodaje na to u šali Dragan Marković Palma.

"Ne, ne ima zakazano 30. septembra. Biće obeleženo, biće naš partijarh, biće vaseljenski patrijarh", naglašava Dačić.

Biće ovo još jedna propuštena prilika da obogatimo i objektivizujemo znanje o jednom od najvažnijih trijumfa srpske vojske, veruje Dejan Ristić.

"Jedan veličanstven momenat koji smo mi ne samo prespavali. Mi ne pokazujemo više nedovoljnu svest, nedovoljno znanje, manjkavost... Ovo je, čini mi se, stanje potpune besvesti", zaključuje istoričar Dejan Ristić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Državni vrh Srbije zaboravio veliki datum

Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2018

Veliki jubilej - stogodišnjica proboja Solunskog fronta, posle koga je usledilo oslobađanje Srbije i poraz centralnih sila u Prvom svetskom ratu, u Srbiji je prošao bez državnih manifestacija. Dok deo javnosti žestoko kritikuje takav odnos vlasti, ministar spoljnih poslova najavljuje da će biti...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.