Veliki asteroid proleteće blizu Zemlje 4. februara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki asteroid proleteće blizu Zemlje 4. februara

Asteroid, veći od bilo kog dosad izgrađenog nebodera, kreće se prema Zemlji i, prema predviđanjima, pored naše planete će proći 4. februara na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara.

Kada bi kojim slučajem udario u nju, naučnici smatraju da bi usledila - decenija hladnoće i mraka.

Asteroid pod nazivom 2002 AJ129 otkriven je još 15. januara 2002. u okviru projekta praćenja asteroida koji prolaze blizu Zemlje, pod pokroviteljstvom NASA-e, navodi portal phys.org.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Iako je ovaj asteroid kategorisan kao "potencijalno opasan asteroid" (PHA), ne postoji opasnost da se će sudariti s našom planetom u doglednoj budućnosti, ističe portal.

"Pratimo ovaj asteroid više od 14 godina i precizno poznajemo njegovu orbitu. Naši proračuni pokazuju da asteroid 2002 AJ129 nema nikakve šanse da se sudari sa Zemljom 4. februara, niti bilo kada u narednih 100 godina", kaže Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje pri NASI.

Pojedini mediji, među kojima je britanski "Dejli mejl", objavili su alarmantne tekstove o "brzom i opasnom asteroidu" s fotografijama na kojima se vidi kako ogroman asteroid hrli pravo ka Hajd parku, uz naslov "Sudnji dan?".

Zato ne čudi što je jedan zabrinuti građanin poslao NASA link za medijske navode da je asteroid na putu da udari u našu planetu, s pitanjem zašto američka kosmička agencija ne govori o tome, navodi "Vašington post".

NASA je, napominje američki list, izvela 2016. godine simulaciju sa Federalnom agencijom za upravljanje vanrednim situacijama, a u vezi sa zamišljenim posledicama eventualnog sudara asteroida sa Zemljom.

Ta vežba je podrazumevala masovnu evakuaciju Los Anđelesa, ali je tada razmatrano i "kako se izboriti sa glasinama i lažnim informacijama koje bi se mogle pojaviti u godinama uoči pretpostavljenog udara".

Srećom, nije poznato da takav asteroid postoji, zaključuje američki list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki asteroid alarmirao javnost, oglasili se NASA

Izvor: B92, 22.Jan.2018

Asteroid, veći od bilo kog dosad izgrađenog nebodera, kreće se prema Zemlji i, prema predviđanjima, pored naše planete će proći 4. februara na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara...Kada bi kojim slučajem udario u nju, naučnici smatraju da bi usledila - decenija hladnoće i mraka. Asteroid...

Nastavak na B92...

(VIDEO) ZEMLJA PONOVO U OPASNOSTI: Ogroman asteroid sve nam je bliži! 4. februar je možda sudnji dan!

Izvor: Kurir, 22.Jan.2018

Asteroid veći od bilo kog dosad izgrađenog nebodera kreće se prema Zemlji i, prema predviđanjima, proći će pored naše planete  4. februara na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.