Veliki apetiti male Albanije

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki apetiti male Albanije

Ideja o stvaranju velike Albanije datira iz 1878. godine, a aktuelna je i danas. Treba ukloniti prepreke koje sprečavaju Albance da žive na objedinjenoj teritoriji, nedavno je izjavio premijer Albanije Salji Beriša. Beograd je osudio Berišinu izjavu, a zvaničnici EU nisu reagovali.

Premijer Albanije Salji Beriša nedavno je izjavio da treba ukloniti prepreke koje sprečavaju Albance da žive na objedinjenoj teritoriji.

Beograd je osudio provokativnu izjavu Beriše, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a zvaničnici Evropske unije nisu reagovali.

Ideja o stvaranju velike, odnosno etničke Albanije, kako Albanci nazivaju projekat objedinjavanja teritorija na kojima žive, javila se još 1878. godine u deklaraciji Prizrenske lige, a i danas je aktuelna.

Nedavnom otvaranju tunela na trasi autoputa Drač-Kuks-Priština, albanski mediji posvetili su veliku pažnju, uz ocenu da se radi o "tunelu ujedinjenja".

Premijeri Kosova i Albanije, Hašim Tači i Salji Beriša, izjavili su tada da nema ničega što može da podeli Albance.

Rešavanje nacionalnog pitanja 

Projekat velike Albanije na zamahu dobija posle ustavnih promena 1974. godine. Četrnaest godina kasnije, Akademija nauka iz Tirane objavljuje platformu za rešavanje albanskog nacionalnog pitanja.

U njoj je definisano da u prvoj fazi, tamo gde je moguće, treba stvoriti nove albanske države i autonomije na teritoriji susednih država, a u drugoj tražiti njihovo spajanje sa Albanijom.

"Te teritorije definisane su između dva svetska rata. Reč je o oblasti Kosova, dela Raške, istočne i južne Crne gore, Zapadne Makedonije i oblasti Epira u Grčkoj", rekao je istoričar Čedomir Antić.

Želja za stvaranjem velike Albanije, napominje, ne može se tumačiti kao jedinstven i izolovan slučaj kao što se to, bez argumenata, pokušalo prilikom definisanja statusa Kosova i Metohije.

Onda se, kako kaže, sa pravom postavlja pitanje i ujedinjavanja drugih balkanskih naroda, pre svih Srba sa obe strane Drine, koji su već živeli u jednoj državi.

Test za međunarodnu zajednicu

Berišina izjava i nedavni nemiri u Prištini, kada su uništavani automobili Euleksa, tumači se kao test za međunarodnu zajednicu.

"Kada su u pitanju Albanci sa Kosova, sada pošto su UNMIK ,Kfor i Euleks za njih obavili posao ,oni žele da ih se oslobode i nastave sami putem, a kakav bi to put mogao biti podsetio nas je Salji Beriša", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Međutim, albanski premijer je pre godinu dana u intervjuu za RTS rekao da Albanci ne razmišljaju o "velikoj Albaniji", već o "velikoj Evropi".

"Bilo je političkih partija na Kosovu i Albaniji koje su za opciju ujedinjenja. Ali znate li koliko su glasova dobijali na izborima. Tek nekoliko stotina u Albaniji i na Kosovu", rekao je Beriša u septembru 2008. godine.

Novo prekratanje granica po želji zagovornika velike Albanije obuhvatilo bi pet država i podstaklo bi, ocenjuju analitičari, i druge balkanske narode da traže ujedinjenje sa sunarodnicima, što bi potpuno destabilizovalo jugoistočnu Evropu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.