Velike razlike u udžbenicima istorije zemalja bivše SFRJ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 16.Jun.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike razlike u udžbenicima istorije zemalja bivše SFRJ (VIDEO)

Udžbenici istorije u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj uče različitoj istoriji i ni jedni ne govore o žrtvama rata drugih naroda bivše SFRJ, kaže Marijana Toma iz Fonda za humanitaro pravo.
Neophodno je da se tokom pisanja istorijskih udžbenika koriste naučne metode, kaže sociolog Đokica Jovanović.
Naučna javnost želi da vrati udžbenike istorije u fokus, jer se, kako kažu, u njima ne nalaze činjenice o događajima iz rata između zemalja bivše SFRJ 90ih godina. Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << problem je što ni jedna zemlja ne priznaje tuđe žrtve, kažu istoričari.
U pisanju istorijskih udžbenika trebalo bi da se koristi naučna metodologija, a ne propaganda, kažu sociolozi. U tom slučaju ne bi bilo tolike razlike među udžbenicima različitih zemalja.
Ovakvi skupovi organizovani su u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Beogradu sa ciljem da ukažu na različitu interpretaciju događaja iz poslednje decenije 20. veka na Balkanu.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.