Velika pretnja; Javio se Šojgu: Bićemo prinuđeni...

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 19:00

Velika pretnja; Javio se Šojgu: Bićemo prinuđeni...

Komanda Zajedničke grupe ruskih snaga preduzima mere za zaštitu ljudstva i tehnike od kasetne municije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je primetio da će američka predaja kasetne municije Ukrajini pomoći da se produži sukob.

"Ceo svet je već video da su potvrdili da su predali kasetnu municiju. To opravdavaju na različite načine. Govore da su sada, s obzirom da je konvencionalna municija kalibra 155 milimetara faktički potrošena, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne počne njihova proizvodnja, odlučili da se pokriju ovom kasetnom municijom. To će naravno uticati na produženje sukoba“, konstatovao je on.

U slučaju da SAD isporuče kasetnu municiju Kijevu, ruske oružane snage će biti prinuđene da koriste slična sredstva protiv ukrajinske vojske kao odgovor, ocenio je Šojgu.

On je napomenuo da "Rusija ima kasetnu municiju, kako se kaže, za sve prilike“.

"Pritom je ona mnogo efikasnija od američke, a njihova nomenklatura je šira i raznovrsnija“, naglasio je ruski ministar odbrane.

Ministar je istakao da ukrajinske snage nisu postigle cilj kontraofanzive ni u jednom pravcu.

Kako je naveo, gubici Ukrajine od početka kontraofanzive iznosili su više od 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja. Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je toliko "pokrenula i zagrejala“ temu kontraofanzive, da je "trećina sveta“ čekala početak samita NATO-a u Vilnjusu 11. jula.

"Kako bi sumirali neke rezultate, šta su postigli tokom ove naširoko reklamirane i najavljivane, kako su je nazvali, ‘strateške’ kontraofanzive. Na kraju, sa čime su došli na samit NATO-a? Od 4. juna gubici neprijatelja iznosili su više od 26 hiljada vojnika i tri hiljade jedinica različitog naoružanja“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa svojim bezuspešnim jurišima, pokušavajući da probiju odbranu ruskih snaga u različitim pravcima.

"Bukvalno je u protekla dva dana pokrenuto nekoliko napadačkih talasa na jedinice 7. čete 70. motorizovanog puka i 291. puka 42. motorizovane divizije“, rekao je on.

Šojgu je dodao da je za dva dana gotovo neprekidnih borbi neprijatelj je izgubio do 90 ljudi, četiri tenka, od kojih tri "leoparda“, i 15 borbenih vozila pešadije, od kojih je šest "bredli“.

Od 4. juna ruske snage uništile su 914 jedinica specijalnih vozila, dva protivvazdušna raketna sistema, 25 vozila za raketne sisteme, 403 artiljerijska oruđa i minobacača, uključujući 43 američka sistema M777 i 46 smaohodnih artiljerijskih sistema strane proizvodnje koje koristi Kijev, dodao je Šojgu.

Takođe, od početka ukrajinske kontraofanzive, ruski PVO sistemi oborili su 176 raketa "hajmars“, 27 krstarećih raketa "storm šedou“ i 483 ukrajinske bespilotne letelice. Šojgu je istakao da Oružane snage Rusije visokopreciznim udarima na rezerve ukrajinske vojske, uključujući zapadnu tehniku, značajno smanjuju ofanzivni potencijal ukrajinskih snaga.

Kako je naveo, obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a pažljivo prate i analiziraju rezultate borbenog rada Oružanih snaga Rusije.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin, uprkos zauzetosti, dva puta dnevno sluša raporte komande Zajedničke grupe, kao i pojedinačnih komandanata sa detaljnim izveštajima o trenutnoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.