Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Velika drama" pobednik festivala u Trebinju

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin ugostio je u Pokrajinskoj vladi 28 članova ansambla pozorišne predstave Velika drama Kulturno-umetničkog društva Kruščić, Dramskog studija Luča iz Kruščića, pobednika Regionalnog festivala u Trebinju, u konkurenciji najboljih predstava iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Predstava Velika drama prikazana je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kao najbolja predstava iz AP Vojvodine (pobedila u Staroj Pazovi), odnosno kao pobednik na republičkom nivou (na festivalu u Kuli).

Miroslav Vasin naglasio je da sam sadržaj obujmljuje na hiljade drama koje su se odigravale na ovim prostorima, a koju su srčano i profesionalno izneli na najbolji mogući način članovi ansambla iz sela Kruščić kod Kule. "Prvi put u istoriji ovako značajnog takmičenja pobedu odnosi ansambl iz malog mesta, od svega 1.890 stanovnika, što predstavlja čast kako za Srbiju, tako i za AP Vojvodinu. Pokrajinska vlada će i u budućnosti podržavati aktivnosti ovog KUD, čiji su članovi ovom predstavom osvojili srca svih koji su u predstavi uživali. Činioci predstave oslikavaju ono od čega je Vojvodina satkana - od hiljadu takvih priča iz srpske, mađarske, slovačke, bunjevačke i drugih kultura. Kolorit predstave čini jedinstvenu Vojvodinu, oslikavajući moralne dileme svih njenih junaka. Ona je umnogome univerzalna priča", rekao je Vasin.

Pobeda Velike drame, koja je predstavljena druge večeri Festivala, fenomen je koji se oslikava u činjenici da u istoriji Festivala u Trebinju nagradu nikad nije osvojila predstava jednog amaterskog pozorišta iz tako malog mesta poput sela Kruščić. Predstava je izvođena po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Dejana Cicmilovića. Velika drama predstavlja Kovačevićevu sagu o kolonizatorskoj porodici koja je došla iz Crne Gore, čiji se dalji životni put i sudbina prepliću sa tragedijom srpske istorije.

Članove pozorišnog ansambla pozdravio je ovom prilikom i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Milan Micić, a prijemu je prisustvovao i pomoćnik zadužen za privredu Željko Dvožak.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Palić u društvu Dubrovnika, Moskve, Dubaija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2015

Turizam je velika razvojna šansa Vojvodine i Srbije, kaže Miroslav Vasin, potpredsednik pokrajinske Vlade. On je, prilikom današnje posete Paliću, najavio da će se ovo mesto – pored Moskve, Dubrovnika i Dubaija - uskoro naći na listi najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu...Pokrajinski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.