Velika Britanija poslala predlog za Bregzit liderima EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija poslala predlog za Bregzit liderima EU

Velika Britanija poslala je danas svoj predlog za Bregzit liderima Evropske unije, a premijer Boris Džonson pozvao je na brze pregovore koji će doneti rešenje.

Predlog se fokusira na to da se održava otvorena granica između Severne Irske i članice EU Irske, što je ključna tačka sporazuma o Bregzitu, preneo je AP.

Džonson je u pismu predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru naveo da Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Britanija predlaže da to uradi tako što će Severnu Irsku uskladiti sa pravilima EU o trgovini robom, verovatno tokom dužeg perioda.

On je istakao da bi nepostizanje sporazuma bilo neuspeh za koji bi svi bili odgovorni.

Britanija je predložila stvaranje regulatorne zone na celom irskom ostrvu koja bi pokrivala svu robu i obavezu da se izbegavaju granične provere, preneo je Rojters.

Pre kraja prelaznog perioda nakon Bregzita, decembra 2020, skupština i izvršna vlast Severne Irske bi trebalo da daju svoj pristanak na ovaj aranžman, kao i svake četiri godine nakon toga, navodi se u dokumentu.

Severna Irska bi ostala deo carinske teritorije Velike Britanije, ali da bi se izbegle carinske provere bio bi uveden deklaracioni sistem sa pojednostavljenim procesom za male trgovce.

Takav predlog sporazuma bi trebalo da bude prihvatljiv za obe strane, zaključuje se u dokumentu.

EU odobrila pripremne mere za Bregzit

Evropska unija je odobrila pripremne mere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u evropskom bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

Finski ministar zapošljavanja Timo Haraka izjavio je danas da će te mere obezbediti da oni koji izgube posao zbog tvrdog Bregzita ne budu iznevereni.

Finska trenutno predsedava Evropskom unijom, podseća AP.

Mere će omogućiti takvim radnicima finansijsku pomoć iz fonda koji pomaže građanima EU koji izgube posao kao rezultat velikih strukturnih promena u obrascima svetske trgovine.

Bregzit bez dogovora ispunjava standarde za dobijanje pomoći iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji.

"Solidarnost je osnovna vrednost EU i moramo se pobrinuti da u slučaju velikih ekonomskih poremećaja nikoga ne zaboravimo'', rekao je Haraka.

EU je saopštila da će bilo kakav predlog britanskog premijera Borisa Džonsona ozbiljno proveriti pre nego što kaže da li je dostojan da bude osnova za buduće razgovore o odlasku Velike Britanije iz EU.

Evropska komisija je navela u saopštenju da će kada dobije predlog proveriti njegovu objektivnost u smislu poznatih kriterijuma, koji uključuju da li on sprečava postojanje čvrste granice na irskom ostrvu, da li čuva saradnju Republike Irske i Severne Irske i poštuje li pravila EU o trgovini preko granica.

Predsednik EK Žan-Klod Junker trebalo bi da razgovara sa Džonsonom popodne, a planirani su i tehnički razgovori dve strane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DŽONSONOVA KONAČNA PONUDA: Britanski premijer pripremio poslednji predlog za Bregzit, a sprema radikalan potez ako ga EU ne prihvati!

Izvor: Kurir, 02.Okt.2019

Premijer Velike Britanije Boris Džonson objaviće danas konačnu ponudu za sporazum o Bregzitu, ali i staviti do znanja Briselu da, ukoliko EU ne pristane, Britanija neće dalje pregovarati i da će napustiti evropski blok 31. oktobra bez dogovora.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.