Veletržnica čeka ulagače

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veletržnica čeka ulagače

Na površini od 18,5 hektara, na mestu današnje Kvantaške pijace, naredne godine počinje gradnja najvećeg centra u regionu za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe

Grad Beograd i JKP „Gradske pijace” raspisali su javni poziv investitorima zainteresovanim da učestvuju u vlasništvu i upravljanju veletržnicom, najvećim regionalnim centrom za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe. Njena gradnja, na mestu današnje Kvantaške pijace, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trebalo bi da počne naredne godine, a predviđena je Zakonom o trgovini. Investitori imaju rok da se prijave do 14. oktobra, a potencijalni graditelji najveće berze hrane u Srbiji mogu biti domaća i strana privredna društva koja proizvode i trguju voćem, povrćem, mesom, ribom i cvećem, zemljoradničke zadruge i udruženja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i lokalne samouprave.

U izgradnji preduzeća „Veletržnica Beograd d.o.o.” učestvovaće i grad, a izborom ulagača koji se javi na raspisani konkurs biće ostvareno javno-privatno partnerstvo. Pored novčanih ulaganja, Skupština grada obezbediće zemljište i prateću infrastrukturu za gradnju „megatržnice”. Kako naglašavaju u „Pijacama”, ovaj konkurs pomoći će im da utvrde broj potencijalnih ulagača, i odabirom najperspektivnijih, pripreme se za uspešnu dokapitalizaciju novog preduzeća.

Prema idejnom rešenju, veletržnica će biti izgrađena u novobeogradskom Bloku 53, na parceli od 18,5 hektara. Imaće hale za voće i povrće, meso, ribu i cveće, a biće izgrađene u skladu sa standardima o bezbednosti hrane i klimatizovane prema vrsti robe koja se u njima nalazi. Prodajni i skladišni prostor imaće centralnu klimatizaciju. Kako objašnjava Marija Bošnjaković, šef službe za marketing i informisanje, veletržnica će se graditi po fazama, pa će posle objekata za prodaju i čuvanje hrane biti napravljeni i pogoni za pakovanje robe.

„Gradske pijace” napraviće i takozvane interne polise kvaliteta na veletržnici, koje će omogućiti kontrole valjanosti poslovanja i robe, kakvih do sada nije bilo. Polisama će biti definisano u koju klasuvoće i povrće spada, prema čemu će se formirati i njegova cena.

Stari deo kompleksa, postojeći objekat i plato za prodaju iz kamiona

Prema rečima Bošnjakovićeve, to će i biti osnov formiranja berze hrane, a firme koje budu registrovane na veletržnici moći će da snabdevaju vojsku, policiju, bolnice, vrtiće... po cenama istim ili nižim od berzanskih na dan isporuke.

Planirano je i formiranje edukativnog centra u kome će se trgovci i proizvođači obučavati kako da najefikasnije sarađuju. Poslovodstvo veletržnice vodiće računa o svim ugovorima sklopljenim u njoj, upravljati depozitima trgovaca i reagovati u slučaju nepoštovanja ugovornih obaveza.

------------------------------------------------------

Prednosti i povlastice za ulagače

Izuzetna lokacija, uz Koridor 10, na pet kilometara od aerodroma

Direktan pristup tržištu Beograda i regiona

Najpovoljnije cene zakupa u jugoistočnoj Evropi

Zakonske olakšice prilikom snabdevanja javnih ustanova

Mogućnost zakupa površine od 100 do 400 metara kvadratnih, za skladištenje, sortiranje ili prodaju robe

Pakovanje i sortiranje voća i povrća na samoj veletržnici

Sigurnije poslovanje i naplata potraživanja

Poboljšan plasman i porast prodaje robe u zemlji i inostranstvu

D. J. S.

objavljeno: 20.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.