Vekarić: Ima dovoljno dokaza protiv Ljimaja

Izvor: Studio B, 31.Mar.2012, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Ima dovoljno dokaza protiv Ljimaja

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da postoji dovoljno dokaza protiv Fatmira Ljimaja i pripadnika OVK optuženih za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Klečka 1999., ali da je posle odluke suda u Prištini "veliki pesimista"

Okružni sud u Prištini odlučio je juče da, zbog komandne odgovornosti, nastavi suđenje Ljimaju i još trojici bivših pripadnika OVK, dok je pet oslobodio optužbe.

Gostujući tim povodom na TV B92, Vekarić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je kazao sinoć da mu ova odluka suda deluje "kao izvinjavajuća presuda" posle koje "nemamo neposredne počinioce zločina."

On je ukazao da je, pre toga, Ljimaju učinjen ustupak time što je pušten iz pritvora, ocenivši da je to "skandalozno", bez obzira što svedočenje Agima Zogaja nije uvršetno u dokaze i imajući u vidu da postoji realna opasnost od zastrašivanja svedoka.

Vekarić je izrazio bojazan da će postupak po komandnoj odgovornosti protiv Ljimaja u Prištini ličiti na onaj koji je protiv njega vođen u Hagu gde je oslobođen optužbe.

Logor Klečka i Ljimajeva komanda "bili su bukvalno na pet metara udaljenosti", objasnio je on, pa je za ubistvo najmanje 22 osobe na tom mestu, Ljimaj mogao da odgovara i kao neposredni izvršilac zločina.

Haški tribunal je, međutim, Ljimaja sumnjičio za zločine u Lapušniku, izvan njegove zone odgovornosti, gde se pred srpskim snagama povukao s grupom zarobljenika, koji još nisu bili likvidirani.

"To je igra činjenicama", kazao je Vekarić i dodao da "na to veoma podseća suđenje u Prištini" i da je zato "veliki pesimista po pitanju ishoda ovog predmeta".

Vekarić je naveo da je srpsko tužilaštvo na ovom predmetu sarađivalo sa tužilastvom i sudom u Prištini koji su "uzeli ono što su mislili da će im pomoći u tom postupku", ukazavši da je pravo pitanje zašto Hag te dokaze nije uvrstio u svoj predmet "Ljimaj i ostali".

Srpsko tužilaštvo već ima zahtev za sprovođenje istrage protiv Ljimaja i još 28 pripadnika OVK za šest zločina u mestima Klečka i Krajmirovci, ali problem je što Ljimaj nije dostupan našim pravosudnim organima, naglasio je Vekarić.

Podsetivši da je za Ljimajem raspisana potraga, on je izrazio uverenje da će, ukoliko izađe van Kosova, druge države "reagovati na pravi način, uhapsiti ga i izručiti" Srbiji.

On je istakao da je Ljimaj uključen i u proces u vezi sa trgovinom ljudskim organima i da je u tom predmetu važan "njegovim razgovor s bratom gde pominju neke kriminalne radnje u koje spada i trgovina ljudskim organima".

U tom predmetu važno je i to što je, kako je naveo, "određen broj lica iz Lapusnika ubijen, a drugi prebačen na sever Albanije u logore, iz kojih su regrutovani ljudi kojima su vađeni organi".

Vekarić je potvrdio da je Klint Vilijamson, koji vodi istragu u vezu s trgovinom organima, pre dve dana u Beogradu razgovarao o modelitetima saradnje sa srpskim tužilaštvom i dodao da srpske vlasti očekuju da će u taj predmet biti uključen i posrednik UN.

On je izrazio nadu da se Vilijamson, kao profesionalac, neće baviti političkim igrama, niti da bi mogao prikrivati "tako grozan zločin".

Vekarić je dodao da je ohrabrujuće i to što je ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo neke postupke, dok je otežavajuća okolnost što su neki dokazi uništeni u Haškom tribunalu i što je bilo likvidacija svedoka.

Zapitan može li se desiti da i ovaj predmet završi razočarenjem, Vekarić je odgovorio da je istraga srpskog tužilaštva u trgovini ljudskim organima otetih i nestalih Srba "dramatično napredovala."

"Mi imamo solidne dokaze i mislimo da će to pokrenuti ovaj postupak, i da svet neće moći da zažmuri na ono do čega smo došli", zaključio je zamenik srpskog tužioca za ratne zločine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.