Vek i po bibliotekarstva u Kraljevu

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek i po bibliotekarstva u Kraljevu

Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu i grad Kraljevo obeležavaju vek i po od osnivanja Čitaonice karanovačke, koja je bila začetak modernog bibliotekarstva u gradu. Tim povodom ove sedmice kraljevačka biblioteka organizuje sedamnaest književnih programa, svečanu akademiju i stručni skup "Biblioteke u kulturnom životu Srbije".
U vreme kada je Karanovac imao oko 1.900 stanovnika, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tek četvrtina bila pismena, grupa obrazovanih, naprednih Karanovčana 1868. godine osnovala je čitaonicu, prvu posle petovekovnog ropstva.

Na taj način su obnovili duhovni most sa nemanjićkom Žičom, u kojoj je Prvovenčani spajao vlast i kreativnost i u kojoj je napisao najlepša dela naše srednjovekovne književnosti. Čitaonica je ujedno i temelj hrama knjige u koji je izrasla današnja kraljevačka biblioteka.
Iz istorije bibliotekarstva beležimo da je Čitaonica u početku bila pretplaćena samo na novine, ali ubrzo počinje i prikupljanje knjiga, tako da je uoči Prvog svetskog rata imala više od tri hiljade knjiga.
Danas Narodna biblioteka ima oko 250.000 knjiga i časopisa, organizuje oko tri stotine događaja godišnje i ima više od deset hiljada aktivnih članova.
Izdavačka kuća ove ustanove "Povelja" postala je jedan od najznačajnijih izdavača savremene srpske poezije. Za Kraljevčane svih generacija biblioteka je izvorište znanja i utočište od svakodnevnice, koje digitalni mediji mogu obogatiti ali nikada zameniti.
Veliku pažnju posvećuje najmlađima i kreativnim pristupom uspeva da decu privuče knjizi. Kraljevački bibliotekari se trude da pokriju i udaljena seoska područja, pa su tako ove sedmice pisci za decu gostovali u planinskom selu Bzovik, 105 kilometara od grada, gde školu pohađaju samo tri đaka.
Završna svečanost obeležavanja 150 godina bibliotekarstva u Kraljevu biće svečana akademija 7. oktobra, na Dan Kraljeva. Radni deo biće nastavljen 8. i 9. oktobra stručnim skupom "Biblioteke u kulturnom životu Srbije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.