Vehabija pucao na ambasadu SAD u Sarajevu

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabija pucao na ambasadu SAD u Sarajevu

napadača, rodom iz Novog Pazara, policija pogodila u glavu

Od našeg dopisnika

Sarajevo–Muškarac koji je juče oko 16 časova iz „kalašnjikova” pucao u pravcu zgrade ambasade SAD u Sarajevu ranjen je u policijskoj akciji. Izveštači sa lica mesta javili su daje napadač, koji ima izgled vehabije, „pogođen iz snajpera u glavu” i da se „čini” da je bio opasan eksplozivomi da je uzvikivao „Alahu ekber”.

Iz bolnice, u koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je navodno „prebačen”, nema zvanične potvrde o njegovom zdravstvenom stanju.

Prema prvim nepotvrđenim informacijama, ranjena su i dva policajca, jedan u glavu, a drugi u nogu.

Agencije su javile da je povređeno i više građana, od hitaca koje je napadač sa tramvajske stanice na Marindvoru rafalno uputio prema zgradi američke ambasade, nakon čega je pobegao.

Jake policijske snage, ojačane specijalcima, okružile su naselje Marindvor, a građani su bili šokirani i u panici.

Veliki broj građana Sarajeva okupio se na raskrsnici kod Železničke stanice i posmatrao je dešavanja oko zgrade ambasade SAD.

.

.

Policijaci nad telom onesposobljenog napadača

Zvanično je potvrđeno da od diplomata i službenika u ambasadi SAD nije niko povređen.

Neki od svedoka „horora” koji se desio juče u Sarajevu potvrdili su da je napadač imao „sivu majicu” i „dugu bradu”, i da, prema njihovim procenama, „nije bio sam”.

Mediji su naknadno javili da je u policijskoj akciji ranjen u kuk i „saučesnik” u pucnjavi na zgradu ambasade.

„Politika” nezvanično saznaje da je na zgradu ambasade SAD u Sarajevu pucao Mevlid Jašarević, koji se dovodi u vezu sa jednim ranijim incidentom u Novom Pazaru, prilikom posete jedne grupe ambasadora.

D.Stanišić

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dačić: Napadač na ambasadu je Mevlid Jašarević

ČIKAGO – Napadač na ambasadu SAD u Sarajevu je Mevlid Jašarević (23) iz Novog Pazara, potvrdio je danas Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

O tome ga je, kako je Dačić rekao, informisao njegov kolega iz BiH Sadik Ahmetović.

Prema njegovim rečima, policija BiH još utvrđuje da li je on imao pomagače.

Jašarević pripada vehabijskom pokretu, rekao je Dačić.

Prilikom poslednje posete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, jer je prilikom pretresa kod njega pronađen nož, dodao je Dačić.

„Ovaj teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radikalnih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta”, rekao je Dačić.

On je dodao da će MUP i policija Srbije dati maksimalan doprinos toj borbi protiv terorizma, kao najvećeg univerzalnog zla modernog sveta, poručio je Dačić.

-----------------------------------------------

Povećana bezbednost ispred ambasade SAD u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) povećalo je stepen bezbednosti ispred ambasade Sjedinjenih američkih država, rečeno je večeras Tanjugu u MUP-u.

Kako se navodi, stepen bezbdenosti je povećan duž cele ulice Kneza Miloša u kojoj se, osim američke ambasade, nalazi i više drugih diplomatskih objekata.

Povećan je kako broj pripadnika policije, tako i broj policijskih vozila, kažu u MUP-u.

-----------------------------------------------

U Sarajevu oštre osude napada na ambasadu SAD

SARAJEVO – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović oštro su danas osudili napad na ambasadu SAD u Sarajevu , ističući da je reč o napadu na mir u BiH i zahtevajući hitnu istragu.

U saopštenju Pres službe Vlade Federacije BiH najoštrije se osuđuje napad na ambasadu SAD i ističe da se ovaj čin smatra napadom na mir u BiH.

SAD su pokazale nebrojeno puta do sada da su prijatelj BiH i Vlada Federacije uverena je da ovakav kukavički potez ne može ugroziti naše prijateljske odnose, kao i veze između građana BiH i SAD, navedeno je u saopštenju.

„Izražavamo spremnost da pomognemo i pružimo svaku vrstu podrške ambasadi SAD. Vlada Federacije BiH preduzeće mere u okviru svojih nadležnosti kako bi se ovaj slučaj istražio i do kraja rasvetlio”, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović takođe je najoštrije osudio današnji napad na američku ambasadu u Sarajevu.

„Najoštrije osuđujem teroristički napad na ambasadu SAD u BiH. Od nadležnih organa očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu. Izražavam podršku američkom ambasadoru Patriku Munu i osoblju ambasade”, rekao je Izetbegović, prenosi Fena.

Tanjug

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.