Večeras na Kalemegdanu počinju šesti Dani Sarajeva“

Izvor: Blic, 22.Maj.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras na Kalemegdanu počinju šesti "Dani Sarajeva“

Šesti festival "Dani Sarajeva“ u Beogradu počinje večeras otvaranjem izložbe "Sarajevska Vijećnica" arhitekte Nedžada Mulaomerovića na Kalemegdanu.

Mulaomerović je rekao da se postavka sastoji od izvornog projekta po kome je građena Vijećnica krajem 19. veka, originalnih fotografija sa ceremonije otvaranja, eskterijera i enterijera.

"Dane Sarajeva" od 2007. svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opsade Sarajeva.

Biće predstavljen istorijat Vijećnice - od izgradnje do razaranja, i neki segmenti iz projekta obnove, koji prikazuju bogatu dekoraciju, najavio je on i primetio da je Vijećnica "najreprezentativnija građevina Austro-Ugarske imperije na ovim prostorima", građena u neomaurskom stilu.

Prethodno će ansambl Sarajevskog ratnog teatra u Centru za kulturnu dekontaminaciju izvesti komad "1984", koji su režirali i u kome glume Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić.

Publika će imati priliku ponovo da pogleda predstavu "Hipermnezija" u režiji Selme Spahić, prvu koprodukciju "Hartefakt fonda" i beogradskog Bitef teatra.

U večernjin časovima u Kulturnom centru "Grad" nastupiće indi-bend iz Sarajeva "Billy Andol" i DJ Irmin Imamović.

Beogradsku publiku do 26. maja očekuje raznovrstan teatarski program, koncerti, panel diskusije, izložbe i promocije knjiga.

Premijeran nastup imaće "Sevdah Takht", novi bend Damira Imamovića, u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće postavljena izložba radova umetnice Šejle Kamerić "1395 dana bez crvene", a najavljena je i projekcija istoimeog filma.

Sarajevski ratni teatar i Kamerni teatar 55 gostuju sa po dve predstave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.