Veće školarine za veće profesorske plate

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće školarine za veće profesorske plate

Matematički fakultet u Beogradu će 20 odsto novca od školarina, koje su u utorak povećane za 10.000 dinara, iskoristiti za povećanje zarada profesora.

To za „Blic“ kaže Zoran Rakić, dekan ovog fakulteta i dodaje da će ostatak novca biti iskorišćen za plaćanje komunalija, sufinansiranje doktorskih studija i ulaganja u zgradu. Matematički fakultet je za iduću godinu najavio povećanje cene školarina sa 120.000 na 130.000 dinara, iako je prošle godine školarina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na ovom fakultetu već poskupela sa 111.000 na 120.000.

"Sadašnja školarina je polovina onoga koliko zapravo vredi jedan naš student. I mislim da tema treba da budu naši najbolji studenti koji su na budžetu, a ne to koliko plaćaju samofinansiranje oni što nisu dovoljno učili", kaže Rakić.

Upitan da li je povećanje školarina primereno u vreme kada se lekarima, profesorima u školama i drugima u javnom sektoru smanjuju plate, on odgovara da su izdvajanja od države mala i nedovoljna da pokriju sve troškove rada fakulteta. Priznaje i da se fakulteti vode logikom tržišta.

"Oni kod kojih raste broj zainteresovanih kandidata za upis povećavaju cene školarina. Za 395 mesta na našem fakultetu prošle godine se prijavilo 1.019 kandidata. To interesovanje nije bez razloga. Naši akademci veoma brzo nalaze posao, diploma je cenjena svuda u svetu, a svaki kvalitet košta", odgovara Rakić.

On juče nije znao tačno da kaže koliko novca od školarina ide na koju stavku, odnosno koliko se tačno ulaže u nastavu i zgradu, ali je naveo da fakultet više nema dugovanja za grejanje i struju. Ministarstvo prosvete neće dati pozitivno mišljenje ni za jedno povećanje školarina.

"Smatramo da tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo podjednako treba da podnesu svi u društvu", kaže za Blic pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.