Veća skladišta za gorivo ušteda vozačima i državi

Izvor: Blic, 29.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća skladišta za gorivo ušteda vozačima i državi

Pravilnik o povećanju skladišnih kapaciteta za gorivo sa 1.000 na 5.000 kubnih metara je napravljen kako bi se uredilo stanje na tržištu. Zahtev za povećanje kapaciteta može da ima pozitivne efekte i iz ugla proizvođača i iz ugla potrošača, kaže Mihajlo Vesović, predsednik Skupštine Srpskog naftnog komiteta.

Kako dodaje, ovo će praktično značiti bolju kontrolu kvaliteta i imaće svoje prednosti sa više strana.

- Kada kontrolišete na većoj količini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znači da nećete morati više puta da kontrolišete. Za proizvođače to onda znači manje troškove jer ne mora da se kontroliše kvalitet derivata više puta. To bi onda značilo da bismo imali i sporiji rast cena na malo - navodi Vesović.

On dodaje da je i iz ugla države bolje da postoje veća skladišta jer će im biti potrebno manje kontrola i kontrolora.

- Takođe je ovo važno i iz ugla bezbednosti jer je lakše zaštititi jednu cisternu ili voz nego više njih. Takođe, izgradnja ovih kapaciteta je važna kako bi oni bili usklađeni sa državnim planovima izgradnje naftovoda - ističe Vesović i dodaje da je zapravo akcenat na smanjenju troškova koji se prevale na potrošača.

Inače, ovaj pravilnik po kome će trgovinom gorivom na veliko moći da se bave samo kompanije sa skladištima od najmanje 5.000 kubnih metara, stupa na snagu 1. januara. Iz Ministarstva energetike uveravaju da će novi propis samo uvesti red na tržište nafte i derivata, a trebalo bi da smanji i opasnost od nestašica goriva. U Ministarstvu energetike ne misle da utiču na smanjenje konkurencije koje bi dovelo i do poskupljenja goriva i kažu da su ovakav propis doneli kako bi, pre svega, uredili tržište naftnih derivata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.