Veća kontrola nelegalnih zasada duvana

Izvor: RTS, 15.Avg.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća kontrola nelegalnih zasada duvana

Kako bi sprečili nelegalnu proizvodnju, fitosanitarna inspekcija u saradnji sa policijom, od početka avgusta kontroliše parcele pod duvanom u opštini Bogatić. Do sada utvrđeni nelegalni zasadi su uništeni.
Sa ovih 70 ari vlasnik je uništio zasade, a na preostala dva hektara na istoj parceli duvan čeka berbu, jer je na tolikoj površini i ugovorena proizvodnja. Nelegalne zasade fitosanitarni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inspektori otkrili su merenjem parcele džipies aparatom.

"Na osnovu tih džipies kordinata, obratimo se katastru nepokretnosti u opštini gde radimo i dobijamo podatke o samoj parceli, njenom broju i vlasniku parcele i onda ide utvrđivanje vlasnika, odlazimo kod njega i po zakonu o duvanu uzimamo ugovor o zajedničkoj proizvodnji duvana sa firmom sa kojom je sklopio ugovor", kaže Miodrag Spasojević, šef odseka fitosanitarne inspekcije.
U Uzveću, vodećem selu u Mačvi po proizvodnji duvana ovog meseca, zbog nelegalne proivodnje,  zasadi su uništeni na 1, 8ha. Da se duvan gaji ne većim od ugovorenih površina u selu se zna, ali su retki oni koji o tome hoće i da govore.
"Ne radi se samo o jednom vlasniku, nas proizvođača je mnogo i trebalo bi da se sagleda nešto kako bi to bilo za sve povoljnije i manje pogubno", kaže Petar Tomić iz Uzveća.
U opštini Bogatić od početka avgusta uništeno 7,6 tona duvana u listu, vrednosti oko 8.000 evra. Vlasnici su do sada sami krčili nelegalne zasade.
"Ukoliko neće, Ministartsvo poljoprivrede uzima mehanizaciju da se uništi koja pada na teret proizvođača duvana. Zbog uzgoja na većim od dozvoljenih površina pisane su četiri prekršajne prijave. Krivične slede za one koji duvan gaje bez ugovorene proizvodnje", kaže Miodrag Spasojević, šef odseka fitosanitarne inspekcije.
Fitosanitarna isnpektori će biti na terenu širom Mačvanskog okruga sve do kraja berbe.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.