Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jul.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasci i bez opreme napravili podvig

LJUBINJE, MOSTAR - Na području opštine Ljubinje situacija je danas bila dosta stabilnija, vatrogasci su ugasili požare u selima Mišljen, Mrkalj i Bančići, te pod kontrolom držali vatrenu stihiju prema selu Obzor, ali se jedan njen krak širio ka Ržanom Dolu, prijeteći da pređe preko magistralnog puta Ljubinje - Trebinje.

Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje, kaže da su ljubinjski gasioci, i vatrogasci i mještani, policija, šumski radnici, u proteklih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dana napravili pravi podvig, iako je dobar dio terena i izgorio.

"Gasili su i bez naprtnjača, najviše granjem i prućem dok nam kasnije nije stigla pomoć od 20 naprtnjača iz Vatrogasnog saveza RS, ali i pomoć u ljudstvu iz susjednih opština, tako da sada i ljubinjski vatrogasci koji se tri dana bore sa vatrenom stihijom mogu malo i da se odmore", kaže Krunić.

Oni se, međutim, odmaraju najviše na terenu i stacionirani su na brdu iznad Ržanog dola, pokušavajući da odbiju vatru, da se ne bi prekinula putna komunikacija Ljubinje  Trebinje, gdje je uveliko smanjena vidljivost od dima i pepela. Krunić dodaje da je situaciju popravio i malo povoljniji vjetar, iako su štete za hercegovački karst neprocjenjive, jer je požarna linija bila dugačka 30 kilometara, a u dubini je izgorjelo 10 km.

Na području sela Bančići izgorjela je štala sa stokom, pomoćni objekti i košnice sa pčelama, a u selu Dračevu automobil pasat karavan koji nije bio u voznom stanju i osam kubnih metara drveta.

Požari u Hercegovačkoneretvanskom kantonu, na Podveležju, Pologu i Čvrsnici ni juče nisu jenjavali, ali nisu prijetili stambenim objektima. Na području Stoca aktivan je bio požar iznad naseljenog mjesta Gornja Duboka, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, a zbog jakog vjetra postojala je velika mogućnost njegovog širenja. Situacija oko puta Jablanica  Posušje bila je puno bolja nego u subotu, ali je postojala opasnost da povremeno dođe do kotrljanja užarenog kamenja i ugrožavanja pojasa oko saobraćajnice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.