Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasce zovu i seksualni manijaci

Subotica, Kikinda, Sombor - Vatrogasne ekipe u vojvođanskim gradovima već duže vreme uznemiravaju građani brojim lažnim dojavama o požarima, ali i uznemiravajućim neumesnim pozivima. Ima i onih koji čim negde osete ili vide dim, zovu uspaničeno i tvrde da sve gori. Takvi pozivi najčešće dolaze iz telefonskih govornica, a sve ih je više i putem mobilnih telefona. Najčešće zovu tinejdžeri, građani koji se dosađuju, seksualni manijaci, ali i nesrećno zaljubljeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Osim prijave požara i stvarne potrebe za intervencijom, vatrogasne brigade Policijske uprave u Subotici, dispečerima svakodnevno stižu i neumesni i lažni telefonski pozivi. Goran Ljubisavljević, zamenik komandira čete, kaže da je broj takvih poziva počeo da raste još pre 10 godina pojavom mobilnih telefona i govornica.

Nikola Dulić, vatrogasac vođa grupe, kaže da građani verovatno previše gledaju strane serije u kojima su vatrogasci opremljeni i za situacije koje nisu u domenu domaćih vatrogasaca.

- Zovu nas tinejdžeri u vreme školskih odmora, ali i dokoni građani koji ćute, psuju, pevaju ili žele sa nekim da popričaju. Imamo i pozive seksualno poremećenih osoba i to oba pola, koje nam govore svašta i udvaraju nam se - kaže Dulić.

Iako često apeluju da lažni pozivi mogu da ugroze život nekome kome je pomoć hitno potrebna Duško Tomić, komandir Odeljenja, ističe da građani koji zbijaju neslane šale ne razmišljaju o tome.

- Nazvao nas je čovek i rekao da mu gori kuća i da je dete unutra. U isto vreme imali smo još jedan poziv, ali smo procenili da je važnije da spasemo dete. Kada smo stigli, videli smo samo dim iz šupe u dvorištu u kojoj nikog nije bilo. Bili smo i u prilici da se sa policijom i ekipom Hitne pomoći nađemo pred kućom mladog poznatog subotičkog pevača, ali je u pitanju bio lažni poziv. Jedna tinejdžerka iz Niša, zaljubljena u njega stalno mu pravi probleme, pa je čak i na takav način pokušala da privuče njegovu pažnju - kaže Duško Tomić.

Vatrogasci u Kikindi imaju više poziva građana koji ih uznemiravaju i dosađuju nego prijava lažnih požara.

- Kada u višespratnicama osete miris dima ,stanari nas pozovu misleći da je u pitanju požar, a kada izađemo na teren, često se ispostavi da nema potrebe za intervencijom - kaže Dragan Berić, šef Odseka za vanredne situacije.

Bilo je slučajeva da građani zovu sa mobilnog telefona u toku sata i do sto puta.

- Jedno vreme takvim pozivima građani su nam blokirali liniju, ali smo problem rešili uvođenjem duple linije 93, pa kad blokiraju jednu, druga linija je slobodna za prijave i pozive. Uznemiravanje je prošle godine bilo toliko učestalo da je problem morala da reši kriminalistička policija. Otkriven je jedan maloletnik koji nas je često pozivao bez razloga i blokirao liniju. Protiv njega su preduzete odgovarajuće mere - kaže Berić.

Lažne pozive skoro svakodnevno primaju i somborski vatrogasci.

- Pozovu nas i onda pričaju, pevaju, zbijaju šale, ali ima i psovki i vulgarnosti. Nekada se desi da nas uzastopnim pozivima neko ometa celo veče. Osim lažnih poziva, ima i lažnih dojava, ali su naši radnici obučeni i u najvećem broju slučajeva mogu da razlikuju lažnu dojavu o požaru od pravog poziva - kaže Milan Pilipović, šef Odseka za zaštitu i spasavanje u Somboru.

Dušan Kozoderović, komandir Vatrogasno-spasilačke čete, kaže da su zapazili da ih pred početak nastave i tokom velikih odmora sa govornica ili mobilnih telefona pozivaju učenici.

Spasli mačku sa drveta

Zoran Pešikan, vatrogasac vozač u vatrogasnoj brigadi u Subotici, kaže da često umesto gašenja požara skidaju mačke sa drveća i bandera ili otvaraju vrata zaboravnim sugrađanima.

- Skidali smo mačku sa bandere koja se popela iznad trećeg voda, pa smo u saradnji sa električarima iz bezbednosti morali da isključimo struju u celoj ulici. Mnogi nas zovu kada zaborave ključ ili imaju brave koje se same zaključavaju, a bilo je i slučajeva da roditelji odu na večeru, ostave dete kod kuće koje zaspe tvrdim snom i ne čuje ni zvono, zbog čega smo ulazili preko terase da otključamo vrata - kaže Pešikan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.