Vasin: Dogodine 150 kuća za Rome

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2010, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasin: Dogodine 150 kuća za Rome

BEOGRAD -

Vojvođanski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izjavio je danas da će u Vojvodini tokom 2011. godine biti sagrađeno 150 kuća za romske porodice.

Vasin je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Vojvodine naredne godine nastaviti da pomaže školovanje romske dece, a najbolji đaci i studenti imaće pravo na stipendije i smeštaj u studentskim domovima.

"Tokom 2010. godine upisano je 94 učenika romske nacionalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u srednje škole, upisano je 44 učenika u visoke škole i na fakultet, za koje je Vlada Vojvodine omogućila status budžetskih studenata. Za određeni broj studenata obezbeđeni su smeštaj i stipendije", rekao je on.

Vasin je podsetio da, radi povećanja broja romske dece u obrazovno-školskim ustanovama, Kancelarija za inkluziju Roma svake godine obezbeđuje stipendije i jednokratnu finansijsku pomoć za najuspešnije i socijalno ugrožene.

"Kada je reč o zapošljavanju, vrlo važnu ulogu u sprovođenju planova ima Koordinator za romska pitanja. Ove godine otvorena su mesta za koordinatore u Staroj Pazovi i Pančevu, čime su ukupno pokrivene 22 vojvođanske opštine", rekao je Vasin.

Dodao je da je zadatak koordinatora da čine sponu između lokalnih vlasti i pripadnika romske nacionalnosti u određenoj opštini.

Vojvođanski sekretar za rad je kazao da se, zahvaljujući politici Vlade Vojvodine, na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno školuje oko 250 romskih studenata i da je otvoreno oko 40 preduzeća čiji su osnivači Romi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.