Izvor: B92, 20.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasiljković: Mislio sam na policiju i SDB Krajine

Hag -- Dragan Vasiljković, svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, izjavio je u četvrtak da su početkom devedesetih svi naoružani pojedinci i jedinice u Krajini bili pod komandom ili kontrolom "policije i Službe državne bezbednosti Krajine" i Jugoslovenske narodne armije. Pošto je Milošević rekao da je u izveštajima sa Vasiljkovićevog svedočenja od srede navedeno da je vrh policije i SDB Srbije igrao ključnu ulogu u formiranju, obučavanju i delovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpskih snaga u Kninskoj krajini, Vasiljković je precizirao da je mislio na policiju i SDB Krajine. Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je tada bio instruktor i lider srpskih jedinica u Kninu, takođe je rekao da je zvaničnike SDB Srbije Franka Simatovića, Dragana Filipovića, Jovicu Stanišića i Milana Radonjića u to vreme sreo samo par puta i da je njihov zadatak bio "prikupljanje obaveštajnih podataka". "Njihovo prisustvo je napumpano", dodao je svedok u nastavku unakrsnog ispitivanja. Vasiljković je, u odgovoru na Miloševićevo pitanje, rekao i da mu "apsolutno nije poznato da su zvaničnici SDB Srbije naredili neki zločin". On je, takođe, rekao da nije mogao da poveže Simatovića s Miloševićevim političkim radom. "Simatović je pripadnik službe koja je profesionalno obavljala svoj posao u borbi protiv terorizma", rekao je Vasiljković. On je konstatovao da je u to vreme u Krajini postojao razlog za strah. "Svima je jasno da je taj strah ljudi koji su preživeli tako povampireno ustaštvo i fašizam bio opravdan", podvukao je on. Na pitanje Miloševića da li je naređenja primao od SDB Srbije i da li je za to primao platu, svedok je odgovorio da su njegovi motivi bili isključivo patriotske prirode.

Na pitanje Miloševića da li su Simatović i Stanišić bili nadležni za kamp za obuku srpskih jedinica u Golubiću, Vasiljković je rekao da je "isključivo on bio komandant kampa u Golubiću, da ga je Martić postavio na to mesto, uz saglasnost tadašnjeg predsednika Vlade SAO Krajine Milana Babića". Na početku unakrsnog ispitivanja, Vasiljković je odgovorio na pitanje Miloševića da nije bio upoznat da je u dokumentima Tužilaštva vođen kao zaštićen svedok. Vasiljković je naveo da je o tome obavešten tek kada je najavio svoju nameru da obavesti javnost da u svojstvu svedoka putuje u Hag. "Želeo sam da sve bude javno", dodao je on.

Milošević je predsedavajućem Sudskog veća Ričardu Meju ukazao da je Tužilaštvo, pored Vasiljkovića, u većem broju slučajeva "manipulisalo" zaštićenim svedocima, navodeći da je time bio sprečen da se na pravi način pripremi za njegov iskaz. Reagujući na Miloševićev protest, "prijatelj suda" Stiven Kej je rekao da je Tužilaštvu upućen memorandum s primedbama u vezi s prethodnim svedokom, bivšim načelnikom Uprave bezbednosti JNA Aleksandrom Vasiljevićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.