Varnice između Venecuele i Kolumbije

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varnice između Venecuele i Kolumbije

Ugo Čaves rasporedio vojsku na granicu sa Kolumbijom, "da bi branili suverenit u slučaju agresije". Venecuela opovrgava tvrdnje Kolumbije da se na njenoj teritoriji kriju kolumbijski pobunjenici.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves objavio je da je njegova zemlja rasporedila vojsku i vazduhoplovne snage na granicu za slučaj sukoba sa susednom Kolumbijom.

Čaves nije izneo detalje raspoređivanja snaga, ali je rekao da je ožalošćen činjenicom što provodi sate "razmatrajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratne planove", zbog tenzija sa Kolumbijom.

Venecuelanski predsednik je, međutim, istako da želi mir i da se nada da će o smanjivanju tenzija moći da razgovara sa Huanom Manuelom Santosom, koji preuzima funkciju predsednika Kolumbije 7. avgusta.

"Moram da vam kažem da smo rasporedili vojsku da bi branili naš suverenitet u slučaju agresije", rekao je Čaves sinoć u telefonskoj izjavi državnoj tv stanici.

Čaves je dodao da je protekle sedmice kolumbijski avion narušio vazdušni prostor Venecuele u trajanju od pet minuta.

U prošli četvrtak, Čavez je objavio da prekida diplomatske odnose sa susednom Kolumbijom i stavio vojsku u stanje pripravnosti, optužujući kolumbijsku vladu da lažira dokaze da se pripadnici grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) kriju u Venecueli.

Na sastanku Organizacije američkih država u Vašingtonu kolumbijski ambasador Luis Alfonso Hojos predstavio je fotografije, video zapise, svedočenja ljudi i mape koje, kako je naveo, ukazuju na postojanje logora kolumbijske gerile unutar Venecuele i pozvao zvaničnike te zemlje da omoguće ulazak nezavisnih posmatrača.

Čaves je napomenuo da predsednik Kolumbije Alvaro Uribe i SAD možda pokušavaju da izazovu rat, tvrdeći da Venecuela čini sve što može da spreči pripadnike FARK-a i manje grupe Nacionalne oslobodilačke vojske da pređu granicu i uđu na teritoriju njegove države.

U više navrata Čaves je izrazio nadu da će se odnosi dve zemlje normalizovati posle dolaska novog predsednika Kolumbije, 7. avgusta, pošto su za vreme Uribeove vlade oni bili obeleženi velikom nestabilnošću.

Santos se do sada nije oglašavao o novonastalom sporu sa Venecuelom, ali je ranije isticao da želi dijalog sa Karakasom.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je ranije nadu da će dve države rešiti probleme na miran način, a ambasadori EU u Karakasu i Bogoti pozvali su na uzdržavanje od bilo kakve akcije koja bi mogla da poveća tenzije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.