Varnice između SAD i Kine: Velika zabrinutost

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 21:40

Varnice između SAD i Kine: Velika zabrinutost

Američki Stejt department kritikovao je danas najave kineskog ministarstva državne bezbednosti o usvajanju novih mera u borbi protiv špijunaže.

On je ocenio da Peking podstiče kontrašpijunažu među građanima.

''Podsticanje građana da špijuniraju jedni druge izaziva veliku zabrinutost'', rekao je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler nakon što je kinesko ministarstvo ranije ove nedelje saopštilo da postoji sistem za učešće širokih narodnih masa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u borbi protiv špijunaže, preneo je Rojters.

Kinesko ministarstvo, koje se bavi inostranim obaveštajnim službama i kontrašpijunažom, u svojoj prvoj objavi na ViČet nalogu saopštilo je da Kina treba da podstakne svoje građane da se pridruže radu protiv špijunaže.

To podrazumeva stvaranje linija za pojedince putem kojih bi mogli da prijave sumnjive aktivnosti.

Rojters dodaje da je predviđeno i da za to građani budu pohvaljivani i nagrađivani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.