Vanredna kontrola imovine: Mali, Nikolić, Jovanović...

Izvor: B92, 26.Okt.2017, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna kontrola imovine: Mali, Nikolić, Jovanović...

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je vanrednu kontrolu imovine 14 funkcionera.

U jednom od tih slučajeva već je pokrenut prekršajni postupak, dok se ostali ispituju.

Vest da je ekipa mjuzikla “Mama mia” nezakonito koristila brod Čedomira Jovanovića na hrvatskom primorju bila je znak da Agencija za borbu protiv korupcije krene u vanrednu proveru imovine ovog političara jer brod nije prijavljen u imovinskoj karti.

I on nije jedini čiji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovina i prihodi proveravaju

Transparentnost Srbija navodi da je važno da pored Agencije u ovim slučajevima postupaju i ostali državni organi.

“Dobro je da agencija postupa i kada otkrije nešto sama u medijima ili kada to građani prijave. E sada kada agencija podnese krivičnu prijavu ili podnese prekršajnu prijavu ili kada npr. podnese izveštaj tužilaštvu jer smatra da nisu prekršene odredbe zakona o agenciji koje mogu da povuku krivičnu odgovornost nego sumnja da se radi o nekom krivičnom delu, onda je naravno na potezu tužilaštvo”, naveo je Zlatko Minić iz Transparentnost Srbija.

Tokom prošle godine vanredno su kontrolisani podaci za 21 funkcionera a u pet slučajeva utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti.

“Ukoliko smatramo da je korupcija veoma raširena da se radi o velikim količinama novca i javnih fondova koji se zloupotrebe onda bi bilo celishodno da se odluče da treba omogućiti dodatne troškove agenciji da zaposli više ljudi i da kontroliše više funkcionera”, dodao je Minić.

Zakonski, funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o njoj, može biti kažnjen novčano ili zatvorom od šest meseci do pet godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.