Vang: Stvorena nova paradigma odnosa Rusije i Kine

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 09:26

Vang: Stvorena nova paradigma odnosa Rusije i Kine

Kina i Rusija stvorile su novu paradigmu odnosa velikih zemalja. koja se u potpunosti razlikuje od zastarelog hladnoratovskog pristupa,

Ovo je danas izjavio kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je na konferenciji za novinare, na marginama zasedanja Svekineskog narodnog kongresa, rekao da Kina i Rusija teže trajnom dobrosusedstvu i prijateljstvu i nastoje da prodube svoju sveobuhvatnu stratešku koordinaciju, prenosi agencija Sinhua.

Ruski prirodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gas pokreće mnoga kineska domaćinstva, a automobili kineske proizvodnje voze ruskim putevima, u potpunosti pokazujući snagu i široke perspektive kinesko-ruske obostrano korisne saradnje, istakao je Vang.

On je govorio o odnosima Pekinga i Evropske unije i naglasio da je prošle godine obeležena 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU, a da su razmena i dijalozi između dve strane na svim nivoima ponovo pokrenuti u potpunosti.

Vang je govorio i o odnosima Pekinga i Vašingtona i rekao da SAD i dalje imaju pogrešnu percepciju Kine i tek treba da ispune svoja obećanja, uprkos određenom napretku od sastanka predsednika Džozefa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra, prenosi Rojters.

On je poručio da se odnosi između dve zemlje mogu razvijati samo ako obe strane poštuju i priznaju svoje razlike.

"Moramo da istaknemo da Sjedinjene Države nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i da nisu ispunile obećanja koja su dala", rekao je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vang: Kina i Rusija stvorile novu paradigmu odnosa velikih zemalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2024

Kina i Rusija stvorile su novu paradigmu odnosa velikih zemalja koja se u potpunosti razlikuje od zastarelog hladnoratovskog pristupa, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.