Napad na belorusku ambasadu u Holandiji

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 11:24

Napad na belorusku ambasadu u Holandiji

Na zgradi ambasade Belorusije u Hagu razbijeni su prozori, a na fasadi su ispisani grafiti koji vređaju predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka.

Kako prenosi Eurkativ, počinilac, 31-godišnji muškarac je razbio nekoliko stakala, a na fasadi je koristeći crvenu i belu boju ispisao ''Luka-terorista'' i ''Viva Belorusija'' na beloruskom jeziku.

Do incidenta je došlo u nedelju, samo dan pre nego što Belorusija obeležava Dan nezavisnosti, kada ta zemlja obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oslobodjenje prestonice Minska od nacista.

''Zgrada beloruske ambasade u Holandiji je vandalizovana. Staklo je slomljeno, a fasada je uprljana. Policija je uhapsila počinioca'', navodi se u saopštenju beloruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na vratima ambasade bila je oslikana belo-crveno-bela zastava, odnosno nekadašnja beloruska zastava, koju koristi opozicija u toj zemlji.

''Bez obzira na to koliko ste s pravom ljuti na režim Belorusije, Rusije ili drugih zemalja, nemojte napadati njihove ambasade ili rezidencije. Nećete pomoći nikome, a naše diplomate u tim zemljama učinićete nesigurnijim'', poručio je holandski poslanik Sjerd Serjdsma.

Euraktiv podseća da je do incidenta došlo nedugo nakon što je Lukašenko bio posrednik u smirivanju pobune ruske paravojne formacije Vagner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.