Van Gogova slika ipak nije pronađena

Izvor: RTS, 22.Avg.2010, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Gogova slika ipak nije pronađena

Ministar kulture Egipta Faruk Hosni saopštio je da slika "Vaza i cveće" Vinsenta Van Goga, koja je ukradena iz muzeja u Kairu, ipak nije pronađena kako je ranije javljeno. Delo procenjeno je na 50 miliona dolara.

Slika Vinsenta Van Goga, poznata je pod nazivom "Cvetovi maka" ili "Vaza sa cvećem". koja je ukradena iz muzeja u Kairu, ipak nije pronađena, kako je ranije javljeno, saopštio je egipatski ministar kulture Faruk Hosni.

Hosni je rekao da je sinoć objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je slika pronađena samo nekoliko časova nakon što je ukradena, ali da se ispostavilo da je imao "netačne informacije".

Ministar kulture je, naime, izjavio sinoć da je Van Gogovo delo, procenjeno na 50 miliona dolara, pronađeno kod dvoje Italijana na aerodromu u Kairu, prenele su agencije.

Slika je ukradena iz Muzeja "Mahmud Halil", koji se nalazi na obali Nila.Ovo je drugi put da je neko Van Gogovo delo ukradeno iz kairskog muzeja. Prošli put se to dogodilo 1978. godine, a platno čuvenog postimpresioniste pronađeno je dve godine kasnije u Kuvajtu.

Egipatske vlasti ni do današnjeg dana nisu obelodanile detalje te krađe.

Muzej "Mahmud Halil" je nekada bio rezidencija istoimenog političara iz 30-ih godina prošlog veka koji je sakupio neprocenjivu kolekciju umetničkih dela. U muzeju izložene su i slike Gogena, Monea, Manea i Renoara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.