Valjevo: Vernici ometaju arheologe

Izvor: B92, 24.Avg.2012, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Vernici ometaju arheologe

Valjevo -- Arheološka istraživanja u manastiru Gračanica kod Valjeva opet su prekinuta zbog protesta grupe vernika koje predvodi raščinjeni monah Dragan Davidović.

Ti radovi su prekidani i u septembru 2011. godine, a sada su bili nastavljeni posle višemesečne pauze, ali su se opet isprečili "Gračanički stražari", kako vernici sebe nazivaju.

Direktor valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture arheolog Radivoje Arsić rekao je novinarima da je do sada obavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo deo posla, a zbog novih pretnji Davidovića i njegovih sledbenika zatražena je asistencija policije.

Arheološki radovi u Gračanici trebalo bi da budu završeni u naredna dva meseca, a konačnu odluku o daljoj sudbini tog manastira u dolini reke Jablanice, koji zbog najavljenog punjenja hidrosistema Rovni neće moći tu da ostane, doneće Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije posle neophodnih istraživanja valjevskog zavoda.

Višemesečni spor kulminirao je sredinom juna, kada je Davidović bio hapšen zbog napada na radnike na brani Rovni, ali mu je početkom jula drugostepeno vanraspravno Krivično veće Osnovnog suda u Valjevu ukinulo pritvor do mesec dana, koji je odredio istražni sudija tog suda.

Davidović je bio monah u manastirima Zočište i Crna reka, a izopšten je iz SPC zbog učešća u incidentima pred Gračanicom na Kosovu i Srpskom patrijaršijom u Beogradu posle sukoba crkve i pristalica bivšeg vladike raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), kojem je takođe oduzeto episkopsko zvanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.