Vakcinisano više od 90.000 ljudi

Izvor: RTS, 04.Jan.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinisano više od 90.000 ljudi

U Srbiji do sada vakcinisano 90.806 osoba. Nakon tronedeljnog zimskog odmora, đaci osnovnih i srednjih škola vraćaju se u ponedeljak, 11. januara na nastavu.

Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" saopštio je da je u Srbiji od 17. decembra prošle do 3. januara ove godine vakcinisano 90.806 osoba.

U Srbiji je potvrđeno 647 slučajeva obolevanja od novog gripa, a registrovano je 56 smrtnih ishoda, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Batut".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na bolničkom lečenju nalazi 516 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 25 na respiratoru.

Od 647 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Prema podacima Instituta i zavoda za javno zdravlje, najveći udeo među vakcinisanim (72,1 odsto) čine osobe sa hroničnim oboljenjima, među kojima je najviše sa kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima (dijabetes i gojaznost) i hroničnim plućnim bolestima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim znosi 17,7 odsto, zdravstvenih radnika 5,2 odsto, a ostale kategorije (lica zaposlena u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine pet odsto vakcinisanih.

Na osnovu dva plana raspodele koje je Institut za javno zdravlje Srbije dostavio Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", izvršena je distribucija 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Kampanja vanredne imunizacije sprovodi se od 17. decembra 2009. godine, na 1.127 vakcinalnih punktova.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama posle tri meseca trudnoće, zdravstvenim radnicima, licima zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u javnim službama, zdravoj deci i odraslima, piše u saopštenju Instituta "Batut".

Od ponedeljka đaci u školama

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će se đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji vraćaju u ponedeljek, 11. januara na nastavu, nakon tronedeljnog zimskog odmora, koji je, zbog epidemije novog gripa, počeo ranije.

Obradović je rekao da je prekid prvog polugodišta apsolutno je dao rezultate, jer je, prema njegovim rečima, zaustavljeno širenje gripa među školskom populacijom.

Ministar je najavio da će, u dogovoru sa radom grupom Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa, biti razmatrano pitanje kako i na koji način ubuduće organizovati vakcinisanje dece, da bi ta mera dala još bolje rezultate.

Obradović istakao da postoji mogućnost uvođenja mobilnih ekipa koje bi decu vakcinisale u samim školama, uz odobrenje roditelja, navodeći da se ta ideja još razmatra i da će to biti tema sastanka članova radne grupe, sutra ili prekosutra, na kome treba zajednički proceniti šta je najefikasniji metod - da li vakcinacija u domovima zdravlja ili, eventualno, preko mobilnih ekipa u školama.

Prema Obradovićevim rečima, đake i nastavnike od ponedeljka očekuje završetak prvog polugodišta, zaključivanje ocena, ispunjavanje nastavnog plana i programa.

U pripremi je uputstvo za "sažimanje" programa, rekao je on i dodao da nas u feburaru očekuje najjači, treći talas novog gripa.

"Očekuje nas i treći talas gripa u februaru, tako da se moramo spremiti i za to, jer se može i tada desiti da nekoliko dana deca ne idu u školu da bi zaustavili opet širenje gripa", rekao je ministar.

Zbog širenja novog gripa, zimski raspust počeo je ranije, 21. decembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.