Izvor: B92, 24.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOA: Srbija, Crna Gora i Kosovo

Podgorica -- Kako će eventualna odluka crnogorskih vlasti da priznaju nezavisnost Kosova uticati na ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

Glas Amerike je istraživao da li će doći do destabilizacije ekonomskih tokova Srbije i Crne Gore. "Privredni tokovi su toliko jaki i čvrsti da nikakva politička odluka ne može uticati na njih. Činjenica je i da sve ono što se dešavalo u mnogo težim političkim vremenima, nije destabilizovalo ekonomske tokove između Srbije i Crne Gore", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je funkcioner vladajuće DPS Predrag Bošković.

Pitanje mogućih poremećaja odnosa privrednika dve zemlje, u zavisnosti od odluke crnogorske vlasti u vezi sa Kosovom, otvara se zbog činjenice da Crna Gora ima najveći obim spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom, koja se protivi svakom priznanju kosovske nezavisnosti.

Političke odluke neće uticati na ekonomske odnose i trgovinsku razmenu između Srbije i Crne Gore "šta god da se bude dešavalo u budućnosti", tvrdi Bošković.

"Ekonomija će uvek da bira puteve koji su najjednostavniji i najjeftiniji za krajnje potrošače i donose najviše profita onima koji rade određene ekonomske poslove, tako da ih bilo kakva politička odluka ne može ugroziti", rekao je Bošković.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da bi do zahlađenja ekonomskih odnosa Crne Gore i Srbije moglo doći u slučaju da crnogorska vlast relativno brzo prizna nezavisnost Kosova.

"Moguće da bi ekonomski patriotizam, odnosno revanšizam, bio jači od ekonomske logike", kazao je Drecun.

On je naveo i da bi Crna Gora time bila pogođena zbog činjenice da je Srbija njen najveći spoljotrgovinski partner, ali i zbog toga što bi to moglo dovesti do određenih zastoja u prometu, tranzitu, turizmu i građevinarstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.