VIŠE OD 200.000 EVRA ISKEŠIRANO HULIGANIMA ZA NEREDE

Izvor: Kurir, 16.Okt.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠE OD 200.000 EVRA ISKEŠIRANO HULIGANIMA ZA NEREDE

BEOGRAD - Više od 200.000 evra bilo je plaćeno za više od 60 huligana, za organizaciju, put i izazivanje nereda u Đenovi.

BEOGRAD - Više od 200.000 evra bilo je plaćeno za više od 60 huligana, za organizaciju, put i izazivanje nereda u Đenovi.

Istraga o tome ko stoji iza novca, a samim tim i nereda na stadionu, usmerena je u dva pravca, prenosi B92.

Jedan krak istrage vodi ka osumnjičenom za šverc kokaina i pranje novca i njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "kolegom” kojeg policija sumnjiči da je vođa "kriminalnog klana” za koji se vezuju ubistva, razbojništva, nasilničko ponašanje, silovanja, krađe automobila.

Obojica osumnjičenih su duže vremena u bekstvu.

Drugi pravac istrage je usmeren na informacije da su neredi u Đenovi u vezi sa stanjem u Fudbalskom savezu Srbije (FSS).

"Smatram da je samo izgovor informacija da iza svega stoji nezadovoljstvo stanjem u FSS. Ono što je mnogo verovatnije je da su nerede, kako sepretpostavlja, finansirali dvojica šefova klanova, koji su možda u nekom sukobu zbog novca, ali obojici je interes da se stvori haos u državi. Sve je još u domenu istrage i provera informacija“, kaže sagovornik lista Politika koji je želeo da ostane anoniman.

On kaže da su huligani kao horda tog dana u Đenovi pravili incidente i na ulicama grada, neposredno pre utakmice, kao i na utakmici. On smatra da italijanska policija nije očekivala u tolikoj meri nerede na stadionu, zbog čega je verovatno izostala obuhvatnija kontrola svih koji su ušli na stadion, ali da je reagovala dobro za vreme i nakon izlaska huligana sa stadiona.

MUP Srbije je, kako saznajemo od drugog sagovornika, u dva navrata, na sopstvenu inicijativu, poslao preko Interpola informaciju o dolasku srpskih navijača u Italiju. Policija nije imala evidenciju o odlasku takozvanih rizičnih navijača, koji su se, kako se pretpostavlja, organizovali potpuno mimo zvaničnih tokova, niti im je informaciju o tome bilo ko tražio.

"Samoinicijativno smo već 6. oktobra ove godine počeli da prikupljamo podatke u vezi sa utakmicom, organizacijom i odlaskom navijača. Dva dana kasnije preko Interpola poslali smo policijama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji informaciju o tome da oko 200 navijača dolazi organizovano, autobusima iz Kragujevca, Niša, Beograda i Novog Sada. Dali smo im tačnu maršrutu kretanja, tablice autobusa“, navodi izvor iz policije.

Drugi put je obaveštenje poslato 11. oktobra ove godine i u njemu je navedeno da će u Italiju otići još jedan autobus sa dve grupe navijača iz Beograda.

On napominje da pravila nalažu da bi policija države u kojoj se održava utakmica trebalo da da inicijativu za prikupljanje takvih podataka, kao i da pozove policiju gostujuće zemlje da operativno sarađuju na otkrivanju i prevenciji mogućih problema.

Prema nezvaničnim informacijama od sagovornika bliskog istrazi, italijanska policija je bila obaveštena i o datumu, vremenu i mestu dolaska i smeštaja kako rukovodstva reprezentacije tako i reprezentativaca. On kaže da niko iz FSS-a policiji nije naveo da imaju indicije da može da dođe do incidenata u Đenovi.

"FSS je u svom obaveštenju policiji naveo podatke o kretanju rukovodstva i reprezentacije. O "rizičnim” navijačima nismo imali podatke“, navodi sagovornik lista.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.