(VIDEO) SRBIJA SLAVI POBEDU U DRUGOM SVETSKOM RATU: Pratite svečanost na Trgu Republike u Beogradu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 14:12

(VIDEO) SRBIJA SLAVI POBEDU U DRUGOM SVETSKOM RATU: Pratite svečanost na Trgu Republike u Beogradu

Brojne manifestacije planirane su za danas u Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom.

Kako su i najavili organizatori, program će početi u 17 sati na Kalemegdanu počasnom paljbom koju će ispaliti pripadnici Vojske Srbije, dok će u 18 časova na Trgu Republike nastupiti ruski hor Turecki.

Na Dan pobede nad fašizmom, u nedelju u 8 sati zvaničnici Republike Srbije položili su venace na Spomenik večne vatre i Spomenik vojniku Crvene armije u kompleksu Spomen-parka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oslobodiocima Beograda.

U 9 sati na Trgu Republike bio je organizovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi.

Dok će se u 13.30 položiti venci na Spomen-ploču Crvenoarmejcima.

Za 14 sati je predviđeno obraćanje ministra za tehnološki razvoj i inovacije Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka, posle čega će na Trgu Republike biti održan koncert pod nazivom "Heroji žive".

Povodom Dana pobede nad fašizmom sutra u 21 sat u centru Beograda biće organizovan vatromet.

Organizatori manifestacija su Grad Beograd, Fondacija "Besmrtni puk" i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu "Ruski dom".

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.