(VIDEO) Oprez! U Srbiju stiže nova razarajuća droga - jagoda met!

Izvor: Press, 27.Maj.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) Oprez! U Srbiju stiže nova razarajuća droga - jagoda met!

- Dragi roditelji, molim vas podelite ovaj status! Pojavila se nova droga koju dileri dele po školama, doduše najviše u Nemačkoj, ali jako brzo doći će i do nas. Zove se jagoda kvik ili jagoda met. Miriše na jagode, a izgleda kao gumeni žele bombon. Dostupna je i u drugim ukusima, poput čokolade. Upozorite svoju decu da nikad od nikoga ne uzimaju. Ta droga je kristal met s ukusom jagode i može ih ubiti. To je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Molimo vas, širite >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ovu vest, tako da su svi roditelji i deca na vreme upozoreni. Hvala vam – glasi poruka koja se proširila društvenim mrežama u našoj zemlji.
Iako ove droge ima vrlo malo na srpskim ulicama, upozorenje treba shvatiti veoma ozbiljno, jer se, sudeći po njenim korisnicima u Evropi, pokazalo da je potrebno malo vremena da ovakav narkotik postane popularan i kod nas.
Inače, kristal met spada u sintetičke droge i sve je popularnija u zemljama EU i SAD.  Broj korisnika i zavisnika se uvećava svake godine, a nadležni organi pokazali su se kao nemoćni u njenom suzbijanju.
Kako deluje kristal met?
Kristal met drugačije se naziva "kokain siromašnih" i kada se uzima duže vreme dolazi do velikih psihičkih i ograniskih poremećaja. Ovaj prah, nalik sitnim kristalima, uzima se oralno, ušmrkavanjem, pušenjem ili čak intravenozno - špricem. Kada se unese u ogranizam, ovaj narkotik snažno aktivira određene moždane ćelije i kod korisnika vrlo brzo izaziva jaku fizičku i psihičku zavisnost.
Za ovu drogu, čiji gram košta oko 70 evra, tvrdi se da je opasnija od kokaina i heroina, jer deluje pogubno na mozak i centralni nervni sistem, zbog čeka korisnik počinje fizički da propada dobijajući ekceme i plikove po celom telu. Mnogi korisnici na kraju obole i od HIV virusa.
Nakon prestanka dejstva droge kod korisnika se javlja osećaj iscrpljenosti, depresija, razdražljivost i paranoja. U dugoročne posledice ubrajaju se ekstremna anoreksija, oštećenja krvnih sudova mozga, respiratorni problemi i nepravilno kucanje srca koje može rezultirati smrću. Razdražljivost, pričljivost, loša koordinacija pokreta, potreba za tečnošću, neki su od simptoma po kojima se može prepoznati osoba koja uzima ovu drogu.
Svakako, najgore osobine kristal meta su to što nakon veoma kratkog vremena korisnik počinje drastično da menja svoj izbled, ispadaju mu zubi, menja fizički izgled do neprepoznatljivosti, a takođe za veoma kratko vreme dolazi i do smrti. Zbog toga je zovu i "zombi droga".

 
Zato, roditelji, posebno obratite pažnju na ovaj tekst i na upozorenja koja kruže društvenim mrežama, kako bi zaštitili svoju decu od zla koje vrlo brzo može doći u njihove ruke.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.