Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VBA: Gašić je u maniru dobrog domaćina sačekao gosta

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković izjavio je danas da u toku kontrole posete zaštitniku građana Saši Jankoviću nije ni u jednom momentu izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija.

"Ističem da u toku kontrolne posete zaštitniku građana ni u jednom momentu nije izrečena bilo kakva uvreda ili provokacija. Kada se razvila diskusija o nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima zaštitnika građana i drugih institucija Srbije, gospodin Janković je bez >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ikakvog razloga, naglo završio kontrolnu posetu i napustio prostorije VBA", rekao je Cvetković, a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je ocenio i da je "neprimereno reći da se ministar odbrane Bratislav Gašić koji je na svom radnom mestu nenajavljeno pojavio na sastanku, kako je to rekao Janković, već je u maniru dobrog domaćina sačekao goste".

Cvetković je napomenuo i da nema novih dokumenata u vezi sa događajem oko Parade ponosa, a koja već nisu predstavljena na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Iz kancelarije ombudsmana sinoć je saopšteno da je ministar odbrane Gašić primorao Jankovića da prekine kontrolnu posetu Vojnobezbednosnoj agenciji, pritom se koristeći neprimerenim ponašanjem i najprizemnijim neistinitim opaskama.

"Ponašanje ministra Gašića, koji je zaštitnika građana nenajavljeno dočekao u kabinetu direktora VBA, na početku i tokom sastanka bilo je ispod svakog institucionalnog, pa i elementarnog nivoa pristojnosti. Ministar je prvo ponovo osporavao zakonsko ovlašćenje ombudsmana da pristupi dokumentaciji o slučaju, govorio o njegovim navodnim 'političkim ambicijama', predlagao mu da svoja ovlašćenja iskoristi u svom privatnom slučaju, prekidao razgovor direktora VBA i Jankovića i konačno rekao zaštitniku građana da je vojsku služio 'u kantini, kafe kuhinji Svetka Kovača'", saopšteno je iz kancelarije.

Incident se dogodio u momentu dok je direktor Agencije u svemu sarađivao sa ombudsmanom Jankovićem i stavljao mu na uvid do sad

 a nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa, dodaje se u saopštenju.

Kako kažu u kancelariji Jankovića, pre nego što je Gašić uvredama primorao njega i njegove saradnike da napuste sastanak sa direktorom VBA, general Petar Cvetković pokazao je zaštitniku operativni dokument br. 44-123 od 7.10. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv, koji sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsednika Vlade i više drugih lica.

Taj dokument nije dostavljen Tužilaštvu, niti je njegova sadržina navedena u dokumentima koje je VBA dostavila tužilaštvu, rečeno je.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.