VATRA MEDITERANA Slike Ignjata Joba od večeras pred Novosađanima

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"VATRA MEDITERANA" Slike Ignjata Joba od večeras pred Novosađanima

Izložba slika „Vatra Mediterana“ jednog od najznačajnijih slikara hrvatske moderne umetnosti, Ignjata Joba, otvorena je večeras u Spomen-zbirci Pavlja Beljanskog u Novom Sadu.

Pred novosadskom publikom večeras su izložena 34 dela jednog od najboljih predstavnika takozvanog mediteranskog ekpresionizma i slikara sa čijim se delima, osim onih u vlasništvu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, domaća publika, iako je vrlo poznat, vrlo retko susretala.

- U Spomen-zbirci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pavlja Beljanskog je nekoliko izuzetnih Jobovih slika, ali nije mnogo prisutan u našem okruženju. Deo karijere Ignjata Boba dogodio se u Beogradu, a on je autor koji se uklapao u ideju Pavla Beljanskog o slikarstvu. Taj mediteranski žanr, pristup Joba slici, emocija, silni kolorit, to je tražio Beljanski- rekla je upravnica zbirke prof. dr Jasna Jovanov dodavši da će Novosađani u naredna skoro dva meseca moći da vide ono najlepše što je Job naslikao.

Autor izložbe koja je krajem prošle godine otvorena Klovićevi dvori u Zagrebu, a koje koautor novosadske izložbe Zvonko Marković, rekao je na otvaranju da je Job bio zaista velika ličnost, da ga sada ne otkrivamo, da je on dobro poznat, ali da svaka generacije u njemu pronalazi nešto novo i intrigantno.

- Job je pomalo nesvakidašnja ličnost, rođen u Dubrovniku, živeo u Beogradu i u srednjoj Srbiji, pa se vratio u kraj Šibenika, kada i nastaju intrigantni prizori Mediterana- počeo je priču o slavnom slikaru Marković.

Kako je rekao, Mediteran mu je dao pravu meru, dok je pre 1927. godine živeo dosta burno, tokom Prvog svetskog rata hapšen, ali ga je očev priajatelj uspeo smestiti u duševnu bolnicu, jer je boravak u zatvoru značio odlazak na ratište.

- Njegova klučna slika „Luđaci“ tema je koja se provlači kroz dobar deo njegovog stvaralaštva- kazao je Marković.

S druge strane u Novom Sadu se mogu videti fascinantni pejzaži mediteranskih mesta, a pored toga izložen je i pribor kojim je Job radio, a mogu se videti i rečenice koje izgovarao, jedna upravo vezana za pejzaže.

- Ja sam u stanju da kroz par sati napravim pejzaž koji živi i pjeva. Čim ga uočim, on je na platnu- rekao je Job 1935. godine, svega godinu dana pre nego što će preminuti zbog tuberkuloze.

Marković je kazao da se pored pejzaža izdvajaju i svakodnevne situacije koje je Job slikao, od čegaje posebno izdvojio njegovo remek-delo „Nedelja“.

- To je ključna slika, remek-delo i prizor svakodnevnice. Job kao kod Nizozemskih slikara polazi od konkretnih ljudi, komšija, slika energijom koja u njemu postoji- kazao je Marković dodajući da je Job slikao žestokim bojama i emocijom.

Job nažalost nije živeo dugo, svega 41 godinu, a i njegova puna slikarska snaga bila je kratkog veka. Najviše je slikao kada je boravio na Mediteranu, nakon povratka u Beograd, a nnjegova najveća dela nastala su u radoblju od svega nekoliko godina od 1927. godine do početka tridesetih godina. Već 1935. godine Job je potpuno fizički onemoćao iz primorja otišao u Zagreb na lečenje.

U Novom Sad u izložene su njegove najzačajnije slike koje su vlasništvo Moderne galerija (Zagreb), Galerije umjetnina (Split), Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), njegove porodice, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Publika izožbu moći da pogleda u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog do 24. decembra 2017. godine, a ona je realizovana uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Bakota: Pravi primer saradnje

Izložbu je svečano otovrio Gordan Bakota, ambasador Hrvatske u Srbiji. On je kazao da mu je čas da otvori jedan tako veliki događaj, koji treba da se posmatra kroz tri kontesta.

- Jedan je da je izložba pravi rezultat saradnje institucija i pojedinaca iz Srbije i Hrvatske, drugi jeste evropski kontekst, a treći je najveća vrednost upoznavanja sa velikim umetnikom, predstavnikom mediteranskog ekspresionizma, kakav je Job- rekao je Bakota

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.