VAC: Postali smo vlasnici 24,9% „Večernjih novosti

Izvor: Press, 22.Jun.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC: Postali smo vlasnici 24,9% „Večernjih novosti"

Nemačka medijska grupa VAC u potpunosti je preuzela firmu „Ardos holding GmbH", koja je vlasnik 24,9 odsto akcija „Večernjih novosti", izjavio je juče portparol VAC-a Paul Binder. On je naveo da će se VAC posle „uređivanja vlasničkih odnosa" u „Novostima" povući iz Srbije. Binder je ponovo potvrdio pisanje Pressa, koji je juče objavio da je VAC postao vlasnik „Novosti".On dodaje da VAC pokušava da preuzme i preostale dve firme, „Trimaks" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i „Karamat", koje su takođe vlasnici dela akcija „Novosti", čime bi preuzela više od 60 odsto akcija ovog dnevnika i „osigurala svoje vlasništvo".
Šta radi Komisija
Međutim, Binder priznaje i da njegova kompanija nema ključni dokument za preuzimanje „Novosti": rešenje Komisije za zaštitu konkurencije da VAC, pored vlasništva u „Politici" i novosadskom „Dnevniku", može da kupi i „Novosti" bez kršenja zakona o monopolu.
- VAC je svojim prvim zahtevom od januara 2009. godine, kao i novim zahtevom od januara 2010. pokušao da od Komisije za zaštitu konkurencije dobije odluku o odobrenju koncentracije u vezi sa svojom investicijom u „Novostima". Pošto se to nije desilo, VAC zavisi od jednog srpskog privrednika protiv koga je u aprilu 2010. pokrenut arbitražni postupak u Parizu. Nećemo dozvoliti da nam se u postupku povlačenja iz Srbije uskrate ekonomska prava - navodi VAC.
S druge strane, advokati firmi „Ardos holding" i „Trimaks investments", vlasnici dela akcija „Novosti", navode da je VAC „korišćenjem pravnih simulacija i bez odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije otpočeo preuzimanje akcija u 'Novostima'".
- Članica grupe VAC, firma „Ost holding Sudosteuropa GmbH", uspela je da se, bez dostavljanja potrebne dokumentacije, registruje kod nadležnog suda u Salcburgu, kao 100 odsto vlasnik društva „Ardos holding" i time posredno stekne vlasništvo nad 24,89 odsto akcija „Novosti". Najvažniji preduslov za prenos vlasništva bilo je dobijanje prethodnog odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije koje VAC nije pribavio - navode advokati.
Oni su uputili i zvaničan zahtev Komisija za zaštitu konkurencije da se izjasni da li je nemačkom medijskom koncernu VAC izdala odobrenje za sticanje većinskog udela u „Novostima".
Rasprava u Skupštini
O preuzimanju „Novosti" raspravljalo se juče i u Skupštini. Vjerica Radeta (SRS) podsetila je na izjavu direktora VAC-a Boda Hombaha da mu je predsednik Tadić obećao da će VAC preuzeti deo „Novosti" i upitala odakle Tadiću pravo da se meša u privatizaciju. Ovo je demantovala šef poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija, koja tvrdi da „Tadić nije na bilo koji način mimo zakona bilo kome bilo šta obećavao".
- U ovom slučaju na vrlo neprimeren način je zloupotrebljen predsednik. Postoje zakoni ove zemlje i svaki investitor koji dolazi mora da ih poštuje i nikada se niko iz DS-a, a naročito Tadić, nije mešao u to na način koji bi podrazumevao da se državi Srbiji nanosi šteta- kaže Kolundžija.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.