Uzrok pada aviona Kačinjskog još nepoznat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok pada aviona Kačinjskog još nepoznat

MOSKVA - Međudržavni rusko-poljski avio komitet koji izučava uzroke nesreće aviona u kojoj je poginuo poljski predsednik Leh Kačinski, saopštio je danas da je nisu izazvali ni teroristički napad niti požar.

Predstavnici Komiteta su rekli da posada nije bila dovoljno obučena za letenje, kao i da su se 10. aprila, kada se nesreća dogodila kod Smoljenska, u kabini aviona pored pilota nalazili ljudi koji nisu bili članovi posade.

Šefica Komiteta Tatjana Anodina izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na konferenciji za novinare da su tehnika i motori bili ispravni do samog pada aviona.

Predstavnici Komiteta nisu dali konkretan odgovor zašto se dogodila nesreća, ali su potvrdili, bez navođenja imena, da su se u kabini nalazila "lica koja nisu članovi posade".

"Glas jedne osobe je tačno identifikovan, druge treba da dodatno identifikuje poljska strana. To je važno za istragu", rekla je Anodina.

Navela je da će istraga o mogućem uticaju na posadu da sleti biti nastavljena, pošto je to pitanje veoma značajno za utvrđivanje uzroka nesreće.

Predstavnik Poljske, Edmund Klih je kazao da se za sada ne može reći da li su izgovorene rečenice mogle uticati na posadu.

"Ne mislim da je to imalo odlučujući uticaj na nesreću", rekao je on.

Anodina je kazala da je identifikacija glasova posade bila otežana jer su vrata kabine bila otvorena.

Klih je kazao da istraga treba da ustanovi da li je posada "radila u stanju stresa i žurbe".

"Posada je razumela koliko je važno bilo učešće predsednika Poljske na obeležavanju u Katinjskoj šumi. Nastojaćemo da utvrdimo koji je bio nivo stresa i zašto nisu otišli na rezervni aerodrom", dodao je on.

Šef tehničkog dela Komisije Aleksej Marozov naveo je da je još u martu na erodromu Smoljensk-Severni, specijalna ruska komisija proverila da na vojni aerodrom Smoljensk-Severni mogu da slete avion Tu-154, kakav je bio avion poljskog predsednika, kao i Tu-134.

On je, takođe, rekao da je posada aviona bila formirana nekoliko dana pre leta, i da samostalno iskustvo članova u letenju na funkcijama na kojima su bili, nije bilo na visokom nivou.

Klih je potvrdio da je za vreme leta bilo telefonskih razgovora, pošto je avion imao specijalnu opremu za to. Naveo je da je i sam Kačinjski telefonirao i da je to bio privatan razgovor koji se nije odnosio na let.

Anodina je rekla da su zapisi crnih kutija u potpunosti dešifrovani i da kopije mogu biti predate poljskoj strani u najskorije vreme.

Ona je dodala da u EU i SAD ne sumnjaju u "nezavisnost, objektivnost i profesionalnost istrage".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uzrok nesreće i dalje nepoznat

Izvor: B92, 19.Maj.2010

Moskva -- Pad aviona u kojem je poginuo poljski predsednik Leh Kačinski, nisu izazvali ni teroristički napad niti požar, saopštio međudržavni rusko-poljski avio komitet... Predstavnici Komiteta su rekli da posada, koja je upravljala avionom koji se 10. aprila srušio kod Smoljenska, nije bila dovoljno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.