Uzimaju struju sa železničke stanice

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzimaju struju sa železničke stanice

Stanari nehigijenskog naselja ispod železničke stanice u Novom Beogradu već godinama se snabdevaju strujom uz pomoć kablova prikačenih na nekoliko bandera na nadvožnjaku. Kako su žice uglavnom nastavljane, pa čak i gole, postoji objektivna opasnost da usled kratkog spoja izbije požar.

Više od dvadeset baraka uzima struju iz električnih stubova koji se nalaze na posedu JP „Železnice Srbije". Nedavni požar u kome je zbog nelegalnog korišćenja struje stradao gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << isti broj kućica od kartona, drveta i lima u Žarkovu opominje da bi trebalo reagovati pre nego što se slična nesreća dogodi.

- Naše kontrolne ekipe nekoliko puta su do sada skidale kablove sa bandera, međutim, stanari se iste noći kada počne da radi rasveta opet priključe. Nismo u mogućnosti da svakodnevno obilazimo teren. Podnosili smo i krivične prijave protiv nepoznatih počinioca ali se uglavnom sve završi na tome - priča Sandra Alagić, iz Elektrodistribucije „Beograd".

Neki od kablova prikačenih na bandere lepljeni su selotejpom dok je većina njih na putu od stuba do ograde nadvožnjaka sakrivena odvaljenim delovima asfalta. Ipak, to ne umanjuje opasnost kako za prolaznike tako i za stanare.

- Kod golih žica vrlo lako dolazi do kratkih spojeva i varničenja, a kako u divljem naselju ima puno smeća i kartona nije potrebno mnogo da izbije požar - kaže Alagić.

Iako su upoznati sa rizikom ovakvog korišćenja električne energije stanari romskog naselja tvrde da je to jedini način da obezbede sebi kakve takve uslove.

- Prepušteni smo sami sebi. Nikome ne možemo da se obratimo za pomoć. Nemamo ni vodu, još ako nam ukinu i struju ne znam šta bi radili. Obećavaju da će nas raseliti ali ko zna kad - priča jedan od stanara.

U JP „Železnice Srbije" ističu da kontrola priključenja na struju nije u njihovoj nadležnosti ali da svakako trpe štetu koja se ne može izmeriti.

- To je problem sa kojim se susrećemo već duže vreme. Na drugim stanicama dešava nam se da nam iseku kablove kontaktne mreže i onda ih prodaju u staro gvožđe - priča Nanad Stanisavljević iz JP „ Železnice Srbije".

Nestao deo ograde i kotur kabla

Krađa struje nije jedini problem sa kojim se susreću zaposleni na novobeogradskoj železničkoj stanici.

- Pre nekoliko dana ukraden nam je deo ograde i kotur kablova dok

smo radili nove betonske kanalnice - pričaju radnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.