Užice: Smrtonosna bakterija opet preti

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2013, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice: Smrtonosna bakterija opet preti

UŽICE - Klostridija se ponovo pojavila među pacijentima Opšte bolnice u Užicu. Žena stara 54 godine u kritičnom je stanju posle operacije kuka na Odeljenju ortopedije, a lekari se sada bore za njen život! Dve osobe zaražene smrtonosnom bakterijom proletos su preminule u ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom epidemije, a smrt još šestoro pacijenata dovodila se u vezu sa bolničkom infekcijom, ali je tada odgovornost medicinara izostala. Šest meseci kasnije istorija se ponavlja, a nadležni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kako je rečeno, juče „nisu bili u mogućnosti“ da obelodane sve informacije. Obećavaju da će to učiniti - danas. - Moja rođaka je nedavno slomila kuk, usledila je operacija na Odeljenju ortopedije. Onda su se pojavili simptomi infekcije klostridijom - dijareja, povraćanje i bolovi u stomaku, a prisustvo ove bakterije potvrđeno je analizama. Usledila je operacija debelog creva, uobičajena u slučajevima infekcije klostridijom, ali to nije pomoglo. Došlo je do unutrašnjeg krvarenja, pa se ona treći put za samo sedam dana našla na hirurškom stolu. Sada je u kritičnom stanju, primila je 15 jedinica krvi, a prognoze za oporavak nisu dobre - kaže Užičanka, strahujući za ishod lečenja svoje rođake. - Ona nije hronični bolesnik, relativno je mlada i ništa nije nagoveštavalo da bi se operacija kuka mogla završiti na najgori način. Ova Užičanka smatra da je majska epidemija u užičkoj bolnici olako shvaćena i da se zato danas ponavlja isti scenario. Uprkos činjenicama da su brojne inspekcije obavile kontrole, odgovornost medicinara nije utvrđena i sve je brzo otišlo u zaborav. Komisija Ministarstva zdravlja je tada utvrdila tek „da je bilo manjih propusta, koji nisu mogli uticati na tok i ishod lečenja“. - Sada nam preostaje jedino da se molimo za našu rođaku. Smatram da je u okolnostima ćutanja nadležnih, moja odgovornost bila da javno saopštim kako klostridije ponovo ima u užičkoj bolnici. Da nedužni ljudi više ne stradaju - kaže sagovornica „Novosti“. DANAS ODGOVORI NADLEŽNIH U ZAVODU za javno zdravlje „Novostima“ je juče rečeno da Komisija za bolničke infekcije Opšte bolnice u Užicu ima sve podatke o stanju u ovoj ustanovi. Međutim, izuzev nezvanične potvrde da je pomenuta pacijentkinja u teškom stanju, svi ostali odgovori iz Opšte bolnice izostali su: Koliko je pacijenata zaraženo klostridijom? Kod koliko njih se sumnja na prisustvo bakterije? Koje su mere preduzete? Kažu u bolnici da će sve biti saopšteno danas.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Opet klostridija u užičkoj bolnici

Izvor: Danas, 20.Nov.2013, 21:01

Bakterija Clostridium difficile, od koje su pre šest meseci na Odeljenju ortopedije u užičkoj bolnici preminule dve osobe, a za šestoro umrlih se sumnjalo da su bili inficirani, ponovo se pojavila u toj ustanovi i to na istom odeljenju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.