Uzgajanje cveća - i hobi i zanimanje

Izvor: RTS, 23.Mar.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzgajanje cveća - i hobi i zanimanje

Kad su pre jedne decenije Olivera i Goran Joković, bračni par iz Musine Reke kod Kraljeva, ostali bez posla u kraljevačkim društvenim preduzećima, nisu se dugo dvoumili u izboru novog životnog poziva i izvora egzistencije. Oliverin otac finansijski im je pomogao da podignu manji plastenik za cveće sa par hiljada biljaka. Tako su krenuli, a danas su Jokovići u samom vrhu proizvođača cveća u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bez iskustva, sa skromnim finansijskim sredstvima, ali s velikom voljom i planovima Olivera i Goran Joković pre deset godina otpočeli su proizvodnju cveća.

Iz godine u godinu bračni par Joković uvećavao je proizvodnju, podizao nove plastenike, proširivao asortiman i danas u osam njihovih plastenika i sezoni izraste oko 200.000 biljaka.
"Početak je bio težak, trebalo je, pored ljubavi prema cveću, steći iskustvo u njegovoj proizvodnji. Pronaći pouzdane dobljavače reznica, kvalitetnog đubriva, kupce kvalitetom, snaći se na tržištu i velikoj konkurenciji. Danas je lakše iako se puno radi, nikada manje od 12 sati. Međutim, kad se nešto voli onda je to  već pola uspeha. Veoma sam zadovoljna, jer proizvodnjom cveća mogu sebi i porodici da obezbedim više nego pristojan život", kaže Olivera koja je stub porodičnog biznisa.
U plastenicima Jokovića raste oko 30 vrsta cveća, počev od muškatli, veoma traženih na tržištu, i to svih vrsta-ledene, kaliope, zomale, vile pa do surfinija, begonija, salvija, lepog jova, kadife i mnogih drugih, koje kvalitetom osvajaju probirljiva tržišta.
"Najveće količine cveća prodajemo na pijacama širom Srbije, zatim Kosova i Metohije, a uspeli smo da dopremo i do tržišta zemalja u okruženju. Sve rasnice, kao i repromaterijal, pre svega đubrivo nabavljamo u Sloveniji od pouzdanih dobavljača i s plasmanom nemamo problema. Koliko proizvedemo toliko prodamo i veoma smo zadovoljni", kaže Oliverin suprug Goran.
Jokovići planiraju da već sledeće godine izađu na tržište Zapadne Evrope i u tim planovima računaju na pomoć svojih sinova Nikole i Nenada koji uz roditelje ovladali svim tajnama proizvodnje cveća.
"Ja i brat smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv. Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi. Biće nam lakše nego našim roditeljima, imaćemo dobre savetnike, obezbeđeno tržište koje moramo poštovati i čuvati, pre svega kvalitetno", kaže Nikola.
Ova vredna i uzorna porodica u infrastrukturu i prateće sisteme za grejanje i "kap po kap", kao i kvalitetne reznice do sada je uložila oko 80.000 evra. Planiraju i novi savremeni plastenik već za kraj ove godine jer, kako kažu, samo se tako može opstati na tržištu.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.