Uzajamna podrška Srbije i BiH

Izvor: B92, 12.Apr.2013, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzajamna podrška Srbije i BiH

Beograd -- Ministri spoljnih poslova Srbije i BiH Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija istakli su u Beogradu da dve zemlje imaju međusobnu podršku na putu ka EU.

Oni navode da će još više unaprediti odnose primenom do sada potpisanih sporazuma, uključujući o rešavanju ratnih zločina.

Srpski šef diplomatije je na konferenciji za novinare posle razgovora s Lagumdžijom rekao da Srbija i BiH imaju vrlo dinamične odnose, da sarađuju u svim oblastima i da je BiH veoma važan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredni partner Srbije.

"Želimo da stvorimo nešto što će nas tako prožeti da na kraju nećemo moći jedni bez drugih", kazao je srpski ministar.

Srbija i BiH su, dodao je, opredeljene da postanu članice Unije, ali na tom putu ima povremeno nekih zastajkivanja. "Moj je osećaj da nismo baš uvek mi najodgovornija strana", rekao je Mrkić.

Lagumdžija je rekao da vidi "spremnost da se ide napred" i da se Srbija i BiH okrenu sebi i jedni drugima tako što će se "trkati ka Briselu", a Mrkić je dodao i tako što će se na tom putu i "ruku pod ruku ispomagati".

Ministar BiH istakao je da proces pomirenja i kažnjavanja ratnih zločina još nije okončan i da je potrebno izvesti "zločince s imenom i prezimenom" pred sud pravde i kroz to otvoriti proces pomirenja.

Lagumdžija je dodao da postoje "krupni" problemi, medijski interesantni, koji stvaraju atmosferu u kojoj se ne može posvetiti rešavanju stvarnih problema, među kojima su, pored pitanja ratnih zločina, i uređenje granice, borba protiv sistemske korupcije i implementacija već potpisanih sporazuma.

Podsetivši da je u januaru potpisan protokol o saradnji tužilaštava u oblasti ratnih zločina, Lagumdžija je istakao da se mora obezbediti funkcionisanje tog protokola. Dodao je da i dalje postoje državljani BiH koji su u pritvorima u Srbiji pod optužbom da su počinili ratne zločine u BiH, što je, kako je rekao, mimo tog protokola.

Lagumdžija je izrazio nadu da će neki od tih problema biti rešeni do kraja godine i da će se do tada održati sednica vlada dve države.

Na pitanje novinara da li nekim politički strankama u BiH odgovara odlaganje izbora planiranih za 2014, Lagumdžija je odgovorio da je ubeđen da će izbori biti održani u oktobru sledeće godine i da su oni potrebni.

Lagumdžija je dodao da će političke partije učiniti sve da postignu što širi konsenzus o implementaciji presude Sejdić-Finci i o sprovođenju presude Ustavnog suda u vezi s državnom i vojnom imovinom.

"Destabilizovana BiH je regionalni problem i to može biti u interesu samo onim ljudima koji bi voleli da prethodnih 20 godina traje stalno", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija se tokom današnje posete Beogradu sastaje i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i s potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lagumdžija u Beogradu

Izvor: RTS, 12.Apr.2013

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boraviće danas u Boegradu, gde će se sastati sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem i premijerom Ivicom Dačićem. ..Ministri spoljnih poslova Srbije i BiH Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija sastaju se danas u Begradu, gde će razmotriti međudržavnu saradnju,...

Nastavak na RTS...

Lagumdžija sa Mrkićem u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Apr.2013

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastaće se u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Dva ministra potpisala su 27. decembra prošle godine u Sarajevu Memorandum o razumevanju izmedju Saveta ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.