Uz vladiku slavilo 2.000 zemljaka

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz vladiku slavilo 2.000 zemljaka

Pravoslavni vernici, naši zemljaci koji žive i rade u istočnoj Švajcarskoj slavili su Badnje veče i najradosniji hrišćanski praznik dočekali u crkvi u Roršahu. Veliki broj vernika prisustvovao je večernjoj liturgiji, palio sveće i uzimao osvećene badnjake.

U hramu i u porti okupilo se oko 2.000 zemljaka, a verski obred služili su vladika austrijsko-švajcarski Andrej i jerej Brane Sarić.

Posle paljenje badnjaka u crkvenoj porti, folkloraši, po dva-tri para >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz svih pet kulturno-umetničkih društava, koliko ih ima u istočnoj Švajcarskoj, a to su Izvor iz St. Galena, Homolje iz Gosaua, "Vuk Karadžić" iz Roršaha, "Sveti Sava" iz Altštetena i Ostrog iz Vila zaigrali su kolo uz pratnju orkestra uživo. A potom su se u kolo uhvatili i svi koji su se našli u porti. Svi vernici su posluženi kuvanim vinom i posnim kolačima.

Među brojnim vernicima bile su i familije Savić iz Žitinje sa Kosova, Milanović, Staković, Stojanović i Miljković iz Vlasenice i Aleksinca, Mitrović iz Valjeva, Dragojlović iz Novog Grada u Republici Srpskoj, Spasić iz Klokota i Mitrović iz Parteša, Mladenović iz Ždrela, Grujić iz Prahova, Stefanović iz Stamnice, Žurkić iz Neresnice, Nedeljković iz Ranovca, Nikolić iz Leskovca, Zdravković iz sela Leskovac kod Petrovca na Mlavi .

- Mi smo poreklom iz Klokot Banje, ove godine smo dobili prinovu i imamo novog zeta Radoslava Mitrović iz Parteša. On je prvi put u Švajcarskoj, pa tako prvi put prisustvuje liturgiji na Badnje veče ovde u Roršahu. Mnogo mu se sviđa i iznenađen je prisustvom velikog broja vernika. Obavili smo sve naše srpske običaje - govore članovi porodica Spasić.

Saša Zdravković rodom iz Leskovca kod Petrovca na Mlavi svake godine na Badnje veče dođe u Roršak po badnjak.

- Kupili smo badnjak, ali i zapalili sveće za žive i mrtve, kako to već ide. Prisustvovali smo liturgiji i po običaju popili kuvano vino posle službe.

Marinko Mitrović je pre dolaska u crkvu pekao pečenicu.

- Tako nalažu naši običaji, a večeras smo došli na službu i da prisustvujemo paljenju badnjaka ispred crkve. Ujedno da vidimo i našu ćerku kako igra u folkloru. Uz svu ovu atmosferu osećamo se duhovno ispunjeni - navodi Marinko koji je poreklom iz Valjeva.

Slobodan Savić iz Žitinje kaže da su došli kako bi deci pokazali naše običaje.

- Da upamte to i kada nas ne bude više da oni nastave tradiciju. Završili smo što treba kod kuće, uneli smo badnjak, upalili smo sveću, a sada smo ovde na večernjoj liturgiji. Posle idemo svi kući, a na dan Božića očekujemo goste - kazuje Slobodan.

- Došli smo da se na ovaj veliki praznik pomolimo u crkvi, da zapalimo sveće, kupimo badnjak. Posle idemo svi porodično da večeramo, a za Božić je na trpezi pečenje - kaže Sanja Nikolić iz Leskovca.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Čeprkanje" u slami i razgovori u porti

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2019, 19:16

U Lincu, jednoj od najvećih parohija Eparhije austrijsko-švajcarske, veliki broj vernika je prisustvovao liturgiji na Badnji dan i večernjoj službi. S obzirom na to da je bila nedelja, porodično su došli naši ljudi u hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovorca, pogotovo na večernju službu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.