Izvor: Blic, 11.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvođenje gasa za 1.000 evra

UŽICE - Građani Užica platiće priključak na gas mnogo skuplje nego stanovnici okolnih manjih mesta. Iako Užičani od lokalne vlasti za sada imaju obećanja da će priključak na gasovod biti manji od 1.000 evra, i taj iznos je drastično viši od onog koji će plaćati Ariljaci i Požežani. Predsednik užičke opštine Tihomir Petković skoro duplo višu cenu pravda stavom da na njeno kreiranje utiče konfiguracija terena.

Bez obzira na to što je druga faza gasifikacije Užica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja će obuhvatiti 13.500 potrošača, počela pre nekoliko nedelja, razvođenjem sekundarne mreže u Sevojnu i najavom izvođača radova, lokalne firme „Jedinstvo" da će ovo prigradsko naselje prve potrošače dobiti do kraja godine, niko iz opštine i novoosnovanog „Užice gasa" AD nije saopštio građanima koliko će ih priključak koštati.

- O ceni priključka na gasovod tek će se pričati, za sada je poznato samo da će biti manja od hiljadu evra - kaže predsednik opštine i konstataciju da ista investicija u Požegi i Arilju građane košta puno manje zbog konfiguracije terena.

S druge strane, u komšijskim varošima Arilje i Požega, gde se tek prikuplja dokumentacija za gasovod, lokalne vlasti izričito tvrde - priključak će biti jeftiniji od 400 evra po domaćinstvu.

Prvi čovek Arilja Zoran Mićević kaže da su njegova opština i Požega zajednički ušle u posao gasifikacije kojim treba da se pokrije između deset i jedanaest hiljada potrošača. On ističe da je taj posao poveren firmi „SI gas", u kojoj su deoničari italijanska kompanija „Aće gas", i Mićević nije želeo da pojašnjava očiglednu razliku u ceni.

Međutim, direktor „Užice gasa" Milan Sekulić ovakve Mićevićeve najave komentariše kao marketinšku stvar.

- Cenu priključka na gas odrediće Agencija pri Ministarstvu za energetiku, a dosadašnja iskustva iz Srbije govore da je realno da ona bude oko hiljadu evra. Sačekajmo da se završi gasifikacija Arilja pa da vidimo da li će na kraju sve biti 400 evra i šta je sve u tu cenu uključeno - kaže Sekulić.

Pre nekoliko dana počeli su radovi na izgradnji magistralnog kraka gasovoda od Užica prema Čajetini. Čajetinske vlasti još uvek ne znaju koliko će žitelji ove zlatiborske varoši izdvojiti za priključak, ali naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da će ta suma biti daleko ispod hiljadu evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.