Utvrđen dnevni red,o staroj deviznoj štednji sutra

Izvor: Mondo, 22.Dec.2016, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđen dnevni red,o staroj deviznoj štednji sutra

Skupština Srbije večeras je završila rad, a raspravu u načelu o 27 tačaka dnevnog reda, među kojima su Predlog zakona o proceniteljima i zakonsko rešenje isplate stare devizne štednje, nastaviće sutra u 10.00 sati.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Poslanici će raspravljati i o zakon po kojem država treba da Naftnoj industriji Srbije (NIS) isplati dug koji je toj rusko-srpskoj kompaniji napravila Petrohemije iz Pančeva u vrednosti 105 miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Tih zakonom koji je vlada dostavila na hitno usvajanje, predviđeno je da se dug isplati u šest rata, a prva rata od 20 odsto duga, već do 31. decembra ove, 2016. godine.

REM, antikorupcija...

Pred poslanicima je i izbor člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije sa liste kandidata koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i izmena i dopuna zakona o tržištu kapitala, i o preuzimanju akcionarskih društava. Na dnevnom redu je i izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kao člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa liste kandidata koju je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Novac za isplatu duga Petrohemije biće obezbeđen u državnom budžetu.

Po obrazloženju Vlade, pretvaranje obaveza Petrohemije u javni dug je neophodno da bi se obezbedio normalan rad tog preduzeća i nastavila njegova reorganizacija.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga SR Jugoslavije po osnovu devizne štednje, prema kojem ukupne obaveze Srbije iznose 310 miliona evra.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je večeras da Srbija po osnovu presuda Evropskog suda za ljudskih prava mora da državljanima bivših republika Jugoslavije isplati staru deviznu štednju.

"Srbija, naravno nije srećna zbog toga, ali mora da ispunjava presude suda u Strazburu, i radi poštovanja presuda tog suda, ali i radi svog imidža, ali i da bi materijalna šteta bila manja", rekla je Brnabić tokom skupštinske rasprave.

Izmene zakona o sistemu plata u javnom sektoru, o javnoj svojini, o akcizama, o porezu na dodatu vrednost, kao i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, takođe su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Predložene su i izmene zakona o javnim medijskim servisima i privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis RTS i RTV kojima će i sledeće godine iz državnog budžeta biti date četiri milijarde dinara, a TV pretplata će i dalje biti 150 dinara mesečno.

Razmatraće se i izmene Zakona o uređenju sudova i ugovor o zajmu izgradnju auto-puta E-763, deonica Surčin-Obrenovac.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.