Usvojeno: Srbija štiti ptice selice

Izvor: Mondo, 12.Okt.2018, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeno: Srbija štiti ptice selice

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je danas izglasavanje Zakona o potvrđivanju sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa (AEWA).

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Afričko-evroazijski sporazum o zaštiti migratornih ptica (AEWA), kao deo Konvencije o zaštiti migratornih životinja, obezbeđuje neophodnu saradnju brojnih država preko kojih preleću ili se u njima zadržavaju ptice selice na svojim seobama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od Arktika do Rta dobre nade.

Preko tih područja preleću stotine miliona divljih ptica svake godine u pravcu severa ili juga, i one su izložene velikom broju različitih pretnji. Pretnje dolaze u ključnim periodima života ptica, kada im je, tokom preleta ili sletanja na tlo, neophodan mir da bi stigle do svog cilja, i to dvaput godišnje, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

AEWA sporazum propisuje zaštitu za 255 migratornih vrsta ptica, od kojih se u Srbiji mogu sresti čak 125 vrste, a 100 vrsta je strogo zaštićeno domaćim propisima.

Sporazum je potpisalo 77 država Evrope, Azine i Afrike, kao i Evropska unija.

"Jedna od osnovnih pretnji za ptice selice je krivolov, i to naročito u južnoj Evropi (uključujući i naše krajeve), na Bliskom Istoku i u Africi. On utiče ne samo na smanjenje populacija ugroženih vrsta, nego drastično pogoršava stanje populacija koje prežive te remeti uobičajene životne cikluse u svetu u kome za ptice ostaje sve manje mesta", upozorilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

ALARMANTNO: "Imamo više orlova krstaša na grbu nego u prirodi"

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija usvojila sporazum o zaštiti ptica selica

Izvor: Beta, 12.Okt.2018

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je danas izglasavanje Zakona o potvrdjivanju sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa (AEWA).Afričko-evroazijski sporazum o zaštiti migratornih ptica (AEWA), kao deo Konvencije o zaštiti migratornih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.