Usvojen zahtev za smenu gradonačelnika Leposavića

Izvor: B92, 09.Dec.2016, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zahtev za smenu gradonačelnika Leposavića

Odbornici Skupštine opštine Leposavić usvojili su predlog za smenu gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića.

Zahtev za smenu je upućen zbog, kako se navodi, kršenja zakonskih procedura, samovolje i bahatosti u odlučivanju.

Zahtev je usvojen na redovnoj sednici, glasovima 11 od ukupno 19 odbornika, a u zahtevu upućenom kosovskom Ministarstvu za lokalnu samoupravu je navedeno šta se konkretno stavlja na teret Jablanoviću. ;

"Skupština opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Leposavić poziva na odgovornost gradonačelnika zbog toga što krši Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine, ne poštuje odluke Skupštine opštine i njihove legitimno izabrane predstavnike kao i odluke o budžetu, čime nenamenski troši finansijska sredstva. Tu si i kršenje Zakona o izgradnji, nezakonito raspisivanje konkursa za prijem radnika i otpuštanje radnika, zloupotrebe u sprovođenju javnih nabavki i službenog položaja i netransparentnost rada izvršne vlasti", navodi se u zahtevu.

Jablanović je optužen i za iživljavanje i represiju nad ;političkim neistomišljenicima, samovolju i bahatost u odlučivanju iz nadležnosti koje nisu pod ingerencijom predsednika opštine, kao i za korišćenje javnog novca opštine Leposavić u političke svrhe.

Razdor između izvršne i zakonodavne vlasti u najsevernoj opštini na Kosovu i Metohiji traje već duže vreme, a "kap koja je prelila čašu" je pokušaj izgradnje Doma zdravlja u selu Sočanica, u vrednosti od 190.000 evra, sa čime nisu upoznati odbornici lokalnog parlamenta.

"I u ovom slučaju je grubo prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i statut koji predviđ da svaku finansijsku transakciju čiji iznos prelazi 50.000 evra potvrdi Skupština opštine, što u ovom, ali i u ;mnogim drugim slučajevima nije bilo poštovano", rekao je predsedavajući Skupštine Zoran Todić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.