Usvojen set finansijskih zakona

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2014, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen set finansijskih zakona

Skupština Srbije danas je usvojila set od pet finansijskih zakona koje je predložila Narodna banka Srbije, a glasanje je trajalo tri sata jer su se poslanici izjašnjavali o velikom broju amandmana opozicije.

Većinom glasova poslanici su usvojili Zakon o osiguranju, Zakon o platnim uslugama, izmene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Novim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zakonom o osiguranju centralna banka dobija preciznije aktivnosti u kontroli bankarskog sektora i kod licenciranja osigravajućih kompanija, a dobija i mogućnosti da izriče novčane kazne.

Predviđeno je da nova društva za osiguranje ne mogu istovremeno da se bave životnim i neživotnim osiguranjem, ali ona koja već posluju, mogu da nastave da obavljaju obe te vrste osiguranja, sto je rešenje koje postoji u Evropi.

Nakon stupanja Zakona o osiguranju na snagu uslugama posredovanja i prodajom osiguranja mogu da se obavljaju bez radnog odnosa sa osiguravajućom kućom, čime NBS želi da izbegne da se taj posao radi na crno.

Drugim zakonom koji je usvojen, Zakonom o platnim uslugama uvode se domaće platne institucije i institucije elektronskog novca, što bi, prema NBS, trebalo da omogući veću konkurenciju u obavljanju platnog prometa, a zakonski prvi put reguliše se plaćanje preko interneta i mobilnih telefona.

Tim zakonom domaćim organizacijama omogućeno je da posreduju u plaćanju i prijemu novca iz inostranstva preko interneta, kao što to sada mogu da rade "Pejpal" i druge slične strane kompanije.

Zakon o platnim uslugama treba da omogući veću i raznovrsniju ponudu kratkoročnih kredita, kreditnih i platnih kartica, niže troškove provizije prilikom plaćanja, manje troškove konverzije valuta, poslovanja i povoljnijeg investicionog ambijenta.

Novi zakon o platnim uslugama predvideo je uvođenje jedinstvenog registra računa i za fizička lica, jer već postoji za pravna lica, koji, kako je istakla NBS, neće biti javno dostupan.

Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju od 1. oktobra 2015. građanima Srbije biti omogućeno da platni promet sa inostranstvom obavljaju i preko domaćih institucija elektronskog novca i platnih institucija, a ne samo preko stranih institucija elektronskog novca, kao što je "Pejpal".

Zakonom je predviđeno da platni promet sa inostranstvom građani Srbije mogu da obavljaju i preko platne institucije i javnog poštanskog operatora koji ima ovlašćenje da pruža tu vrstu usluga.

Usvojene izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma napravlljene su kako bi mogao da bude uveden elektronski novac koji je predviđen Zakonom o platnim uslugama. Te izmene i dopune zakona stupiće na snagu 1. oktobra 2015.

Izmenama Zakona o zaštiti finansijskih usluga, ta zaštita je proširena i na preduzetnike i poljoprivrednike, a sve banke, koje su pred donošenje zakona odobrile kredite, kod obračuna kredita moraju da obračunavaju anuitete po kursu po kojem su koji su ih i odobrile.

Usvojenim izmenama se olakšava i skraćuje put nezadovoljnim klijentima finansijskih usluga, tako što se skraćuje rok za odgovor banke na prigovor sa 30 na 15 dana, nakon čega prigovor ide u NBS.

Raspon novčanih kazni se povećava da bi kazne mogle da se naplaćuju češće, a unapređeno je i posredovanje NBS u sporovima klijenata sa bankama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.