Usvojen rebalans gradskog budžeta

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen rebalans gradskog budžeta

Danas su odbornici Skupštine grada usvojili odluku o promeni Statuta grada, izglasali rebalans budžeta i usvojili odluku o finansiranju četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. To su bile najvažnije tačke dnevnog reda, a ni današnjoj sednici nije prisustvovao deo opozicije, već su održali konferenciju za novinare ispred gradske skupštine.
Skupština grada usvojila je odluku o promeni Statuta kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se proširuje nadležnosti opština. Beograd će imati 10 gradskih i sedam prigradskih opština.

Gradske će biti zadužene za legalizaciju do 400 metara kvadratnih i izdavati građevinske dozvole do 1.500 metara kvadratnih.
Prigradske opštine će legalizovati objekte do 3 hiljade kvadratnih metara, a izdavati građevinske dozvole do 5 hiljada kvadrata.Opštine će ubuduće donosti svoje urbanističke planove uz saglasnost Grada, šđto će omogućiti da brže razvijaju i privlače investitore.
Izmenom Statuta prigradske opštine mogu da osnuju svoja javna preduzeća. Nova ovlašćenja omogućiće građanima da budu mestu odlučivanja, tako da ne moraju da putuju više desetina kilometara da bi završili neki posao. Opštine će imati i dodatna prava.
"Kada smo omogućili gradski oštinama, što do sada nije bilo moguće da mogu da uredu park, urede zgradu, okreče ulaz, srede poštanskee sandućiće, izdaju dozvole i otvore uslužne centre sve u duhu da se odlučivanje približe građanima",  kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.
Nikola Jovanović iz Saveza za Srbiju je pre početka sednice pred novinarima optužio vladajuću koaliciju da je potpuno centralizovala grad 20014. i da su sadašnje promene Statua samo kozmetičke
"Kakav je to prenos nadležnosti na gradske opštine kada neće imato pravo na svoju svojinu, da izdaju poslovni prostror i ukidaju opštinska pravobranilaštva, rekao je Nikola Jovanović, šef odborničke gruše "Saveza za Srbiju.
Da bi se Grad potpuno decentralizovao kako je objasnio Goran Vesić, potrebno je da se promeni Ustav iz 2006.u ojo će biti pristni  prdsravnici gradskih opszin a
"Ustavom 2006. gradske opštine su prestale da  postoje, neko je zaboravio da one postoje i samo dobrom voljom grada one su postojale", kaže Vesić.
Rebalansom budžeta uz uvećanje od 5,4 milijarde dinara, gradski budžet za ovu godinu iznosi skoro 135 milijardi i to je najveći budžet u istoriji grada ocenio je Goran Vesić. Ove godine podneto je 30 odsto više zahteva za izdavanje građevinskih dozvola.
Grad ima suficit u budžetu od milijardu dinara, a budžet je uvećan jer su prihodi od poreza na dohodat građana veći za 3,4 odsto, dok je porez na imovinu uvećan za 9 odsto. Rebalansom budžeta najviše novca je opredeljeno obrazovanju, skoro dve milijarde dinara.
Iizmenom statuta biće formiranai radna grupa u kojoj će biti pristuni predstavnici gradskih opština da bi se utvrdio kriterijum za dodelu novca.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.