Usvojen rebalans budžeta

Izvor: Politika, 05.Jul.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen rebalans budžeta

BEOGRAD– Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta kojim su prihodi smanjeni za 49,4 milijardi dinara odnosno za 7,1 odsto, a rashodi za 28,9 milijardi dinara odnosno za 3,9 odsto.

Rebalansom su predviđeni prihodi od 649,4 milijarde dinara i rashodi od 719,9 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 70,5 milijardi dinara, što je 2,3 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nakon sednice Vlade Srbije.

Ona je kazala da je deficit uvećan za oko 20,5 milijardi dinara, pošto je prvobitno bio planiran deficit od 50 milijardi dinara.

Kako je navela, rebalans budžeta je pravljen na osnovu procene da će BDP biti za dva odsto manji nego u 2008. godini i da će inflacija biti 10 odsto.

„Na osnovu prihoda i rashoda budžeta u prva tri meseca ove godine procenjeno je da bi bez rebalansa manjak u državnoj kasi na kraju godine bio oko 150 milijardi dinara”, rekla je Dragutinovićeva.

Rebalansom budžeta se, prema njenim rečima, obezbeđuje ekonomska stabilnost i otklanja opasnost od većih ekonomskih šokova.

Da bi se obezbedili planirani budžetski prihodi Vlada je danas usvojila i predloge pratećih zakona koji će, zajedno sa budžetom, po hitnom postupku biti prosleđeni Skupštini na usvajanje.

Predložen je zakon kojim će se smanjiti plate veće od 40.000 dinara za zaposlene u državnoj administraciji i svim agencijama i organizacijama gde je država vlasnik 100 odsto, a na tom spisku su i Narodna banka Srbije, kao i privredne komore.

Za plate koje su u rasponu od 40.000 do 100.000 dinara smanjenje je 10 odsto, a zarade veće od 100.000 dinara smanjiće se za 15 odsto, a stopa se obračunava na razliku od 40.000 dinara.

Procenjeno je da će se mera smanjenja zarada odnositi na oko 150.000 zaposlenih, od kojih 30.000 ima zarade veće od 40.000 dinara.

Dok se ne promeni Zakon o porezu na dohodak građana, kako je objasnila Dragutinovićeva, posebnim propisom će se sa 10 na 16 odsto povećati porez na autorske honorare, isplate dividendi i učesća u dobiti.

Vlada je usvojila i predlog izmena Zakona o upotrebi, držanju i korišćenju dobara, kojim će se povećati porezi koje će godišnje plaćati vlasnici vozila koja imaju motore veće od 2.000 kubika, kao i jahti, luksuznih čamaca i motora velike snage.

Tako će porez na luksuzna vozila biti u proseku tri puta veći nego sada i plaćaće se u iznosu od 37.000 do 155.000 dinara. Biće izjednačeni porezi koje će na upotrebu vozila plaćati preduzeća i građani.

Ministarka finansija je rekla da je Vlada usvojila i amandmane na predlog izmena Zakona o akcizama, koji je već u skupštinskoj proceduri. Tim amandmanima se za dva dinara povećava akciza na gorivo, tečni nafni gas, a za četiri dinara na dizel. Predloženo je i da se specifična akciza na cigarete poveća za jedan dinar po paklici.

Minstarka finanisija je naglasila da će u slučaju da će, ako se ne budu obezbeđivali prihodi budžeta u skladu sa rebalansom, biti preduzete nove mere za smanjenje javne potrošnje i budžetskih rashoda.

Manje plate u administraciji

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o privremenom smanjenju zarada, naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru, koji se odnosi na predsednika Republike, članove Vlade, lica koje na funkciju bira Narodna skupština ili postavlja Vlada i zaposlenima u Narodnoj banci Srbije.

Vlada je usvojila zaključak kojim je zadužila sve organe državne uprave, službe Vlade i stručne službe upravnih okruga da, u roku od 15 dana, izrade plan racionalizacije zaposlenih i dostave ga Savetu za reformu državne uprave.

Prema predlogu o smanjenju plata u državnoj administraciji, zarade će biti smanjene licima koja prema posebnim propisima imaju položaj funkcionera, državnih službenika i nameštenika, izabranim, postavljenim i zaposlenim u organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave i zaposlenima u organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Zarade će biti smanjene i zaposlenima u javnim agencijama, javnim preduzećima i privrednim društvima čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, zatim radio-difuznim ustanovama i radio i televizijskim stanicama regionalnih i lokalnih zajednica.

Zaposlenima u Privrednoj komori Srbije, gradskim i regionalnim privrednim komorama, kao i zaposlenima u drugim oblicima organizovanja čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, takođe će zarade biti smanjene.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Biće povećana poreska osnova za stambene objekte

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas da neće biti promenjena poreska stopa na imovinu već poreska osnova za stambene objekte.

Ona je objasnila da će građani u rešenjima o plaćanju poreza na imovinu koje će dobiti u maju, a koji se plaća tromesečno, poreska osnova biti tržišna vrednost stambenog objekta.

Do sada je poreska osnova bila imaginarna vrednost stana pa su postojala brojna oslobođenja od plaćanja poreza, rekla je ministarka na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Dragutinovićeva je navela da će na taj način oni koji imaju vile i kuće na ekskluzivnijim lokacijama, poput Senjaka, plaćati porez više nego do sada.

Na pitanje novinara ko će određivati tržišnu vrednost stana, ona je rekla da će to činiti Poreska uprava.

Dragutinovićeva je dodala da Poreska uprava već zaračunava porez na prenos apsolutnih prava u slučujevima kupoprodaje stambenih objekata pa ima i uvid u te cene.

Agencije

objavljeno: 16/04/2009

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.