Usvojen budžet grada za 2011. godinu

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2010, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet grada za 2011. godinu

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada usvojili su budžet za 2011. godinu koji iznosi 84,6 milijardi dinara, što je za oko dve milijarde više od budžeta za ovu godinu. Planirani deficit iznosi 11,1 milijardi dinara.

Obrazlažući predlog budžeta, pomoćnik sekretara za finansije Duško Nikodijević je rekao da će sopstveni prihodi grada iznositi 71,2 milijarde dinara, dok su predviđeni rashodi 82,3 milijardi dinara.

- Najviše novca dobili su Sekretarijat za finasije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << to 17 milijardi dinara, Sekretarijat za saobraćaj 13,9 milijardi i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove 7,2 milijarde dinara - naveo je Nikodijević.

Direktor GSP "Beograd" razrešen po skraćenom postupku

Na početku sednice, po skraćenom postupku, odbornici su razrešili generalnog direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" Radoslava Nikolića i za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća imenovali Miletu Radojevića. Zbog imenovanja na tu funkciju Radojević je odmah podneo ostavku na mesto člana Gradskog veća.

U narednoj godini, grad će se zadužiti kod stranih banaka u iznosu od 11,8 milijardi dinara, dok će od domaćih banaka povući sredstva u iznosu od 767 miliona dinara.

Sredstva od kredita stranih banaka biće iskorišćena za nastavak izgradnje mosta preko Ade i njegovih pristupnih saobraćajnica, dok će novac od domaćih kredita biti upotrebljen za izgradnju stambeno poslovnih objekata u Kamendinu i Novom Beogradu.

- Budžet Beograda za 2011. godinu ima razvojni i investicioni karakter, što je veoma dobro, s obzirom na ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo - zaključio je Nikodijević.

U okviru Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, JP "Beogradske elektrane" dobiće 756 miliona dinara, "Gradska čistoća" milijardu, "Zelenilo Beograd" 2,1 milijardu dinara, "Ada Ciganlija" 70 miliona, dok će Zooloski vrt dobiti 50 miliona dinara.

Gradsko saobraćajno preduzeće dobiće 3,2 milijarde dinara, Direkcija za puteve šest milijardi, dok će u železnički saobraćaj biti investirano 191 miliona.

Za osnovno obrazovanje biće izdvojeno 1,9 miliona dinara, za srednje 1,1 milion dinara, za stipendije 150 miliona dinara, dok će u opremanje vrtića biti uloženo 450 miliona dinara.

Oko 229, 6 miliona dinara biće izdvojeno za obnovu sportskih centara "Pionirski grad" i "Tašmajdan", kao i JP "Hipodrom Beograd", a gradski budžet predvideo je 17 miliona dinara za projekte "Beograd-zdrav grad", "Halo beba" i "Bazari zdravlja".

Na ime socijalne zaštite trudnica, pomoći nezaposlenim porodiljama, jednokratne pomoći penzionera i jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim licima biće izdvojeno 4,6 miliona dinara, dok će za pomoć romskoj populaciji biti izdvojeno 19,7 miliona dinara.

Turistička organizacija Beograd dobiće 96, 2 miliona dinara, dok će za subvencije "Beogradske tvrđave" i Centra "Sava" biti izdvojeno 130 miliona dinara.

Gradske opštine naredne godine dobiće 10, 4 milijardi dinara, što je za oko 1,1 milijardu manje od prošlogodišnjeg, naveo je Nikodijević, dodajući da će najviše novca dobiti opštine Obrenovac - 1,5 miliona dinara, Stari grad - 1,2 miliona, dok će Lazarevac dobiti 834.000 dinara.

Osim budžeta za 2011. godinu na dnevnom redu sednice našao se i Predlog odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata u gradu.

Pred odbornicima će se, takođe, našao Program uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2011. godinu, Predlog studije visokih objekata Beograda, kao i izmena odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji Beograda.

Inače, odbornici Nove Srbije napustili su juče odmah na početku sednicu Skupštine grada, jer, kako je naveo šef odborničke grupe te stranke Borislav Borović, na dnevnom redu nije bilo traženog izveštaja o radu javnih preduzeća u Beogradu.

- Dokaz da nešto ne valja je ovo što se dešava sa GSP, a ne znamo razloge zbog kojih je direktor tog preduzeća podneo ostavku - rekao je Borović.

Borović je kazao da se od opozicionih odbornika kriju mnogi podaci, dodajući da oni nisu imali uvid u to koliki je deficit budžeta za 2010. godinu, ni koliko je sredstava potrošeno za izgradnju mosta na Adi.

Jedna od zamerki NS-a je i neprisustvovanje gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa sednici na kojoj će se razmatrati budžet za narednu godinu, a koji je njegov predlagač.

- Napuštanje sednice je protest u znak zaštite integriteta građana i ostalih odbornika, a rad dva odbornika NS-a zavisiće od odluka Skupštine grada - rekao je Borović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.