Usvojen Zakon o javnim nabavkama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2012, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o javnim nabavkama

BEOGRAD -

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnim nabavkama, koji bi, prema očekivanju predlagača - 138 poslanika vladajuće većine, trebalo da smanji korupciju u toj oblasti i da omogući uštede u državnoj kasi između 600 miliona i milijardu evra.

Zakon, koji je podržalo 138 poslanika, a 34 bilo protiv, treba da omogući centralizovanje javnih nabavki i transparentniji postupak.

Osnovni cilj zakona jeste efikasna upotreba javnih sredstava, propisivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jasnih procedura za dodelu javnih ugovora i mehanizama za sprečavanje korupcije i obezbeđenje konkurencije.

Njime je predviđena centralizacija javnih nabavki, pa će tako za nabavke za državne organe biti zadužena Uprava za zajedničke poslove, a način objavljivanja oglasa o javnim nabavkama i procedura dodele ugovora usklađen je sa direktivama EU.

Novim zakonom se uvodi građanski nadzornik, u vidu stručnjaka u oblasti javnih nabavki ili udruženja, koji treba da se bavi tom oblašću kao i sprečavanjem korupcije. Njegov zadatak će biti i da nadgleda postupak javnih nabavki ukoliko je njihova vrednost iznad milijarde dinara.

Zakonom se podstiče primena, a u nekim slučajevima uvodi obaveza elektronske nabavke, čime se teži smanjuju troškova i istovremeno povećava transparentnost i konkurencija, obavezuju naručioci da na vreme i tačno planiraju nabavke i spreče da menjaju plan, osim u izuzetnim i opravdanim slučajevima.

Cilj je i da se spreče neodgovorni da učestvuju u postupku i izazovu štetu po javna sredstva, propisivanjem negativnih referenci i spiska negativnih referenci, zatim da se skrati vreme potrebno za sprovođenje postupka i spreče neopravdane izmene ugovora, ali i smanji broj sporova i postupaka revizije.

Zakon predviđa i da se usklade pravila javnih nabavki u komunalnom sektoru, kao i oblasti odbrane i bezbednosti u skladu sa odgovarajućom direktivom EU i da se samo izuzetno pod jasno i nedvosmisleno utvrđenim uslovima sprovode bez primene zakona.

Primena tog pravnog akta trebalo bi da poboljša evidenciju i statistiku javnih nabavki, poveća obučenost i stručnost zaposlenih na poslovima nabavki i poboljša kontrolu kroz veća ovlašćenja Uprave za javne nabavke koja treba da vrši nadzor nad primenom zakona i blagovremeno reaguje na uočene nepravilnosti.

Zakon o javnim nabavkama trebalo bi da uspostavi brz i efikasan sistem revizije postupaka javnih nabavki kroz reorganizaciju Republičke komisije za zaštitu prava, zatim davanjem posebnih ovlašćenja Republičkoj komisiji i Komisiji za zaštitu konkurencije koja će imati efekta na ponašanje učesnika u postupku.

Te komisije će imati mogućnost novčanog kažnjavanja, poništenje ugovora, izricanje zabrane podnošenja zahteva za zaštitu prava, vođenje prekršajnog postupka i izricanje mere zabrane učestvovanja u postupku javne nabavke.

Ukupna vrednost evidentiranih javnih nabavki u 2011. godini u Srbiji iznosila je 293,3 milijarde dinara, što je oko devet odsto BDP, ali taj podatak treba prihvatiti sa rezervom zbog neevidentiranih nabavki.

Zakon o javnim nabavkama stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku”, a primenjivaće se od 1. aprila 2013. godine.

Oštre kritike na račun tog zakona tokom rasprave izneli su poslanici LDP koji su naveli da stanje posle njegovog usvajanja u oblasti javnih nabavki neće biti bolje i da ne veruju Vladi Srbije naročito nakon poslednjih, kako su ocenili, “skandaloznih imenovanja” za direktore javnih preduzeća.

Iako je postojala mogućnost i da DS da podršku zakonu ukoliko bude usvojen njihov amandman o osnivanju budžetskog fonda u iznosu od 600 miliona evra, ta stranka je uskratila podršku, jer do toga nije došlo.

Zakon nisu podržali ni poslanici DSS, jer nije prihvaćen nijedan od 30 amandmana koje su podneli na taj zakon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen Zakon o javnim nabavkama

Izvor: Blic, 29.Dec.2012

Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o javnim nabavkama čija bi primena trebalo da olakša postupak učešća u javnim nabavkama, omogući da se one što god je moguće lakše i brže sprovedu, uz poštovanje mera koje su predviđene Zakonom i čiji je cilj da se otklone koruptivni elementi i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.